2009-09-12 13:13:19• hírek • MTI/Garzó Ferenc

Híznak a románok az olasz tésztától

Hat év alatt tizenkilenc kilót hízott Olaszországban a román Calin Bodonea, aki visszatérve hazájába az olaszok tésztáit hibáztatta súlygyarapodásáért.

"Amikor Itáliába étkeztem, olyan cég alkalmazásába kerültem, amely arra kötelezett, hogy saját éttermében étkezzem. Ott viszont folyton csak tésztaféléket kellett ennem, amihez egyáltalán nem voltam hozzászokva" - mondta az Adevarul című napilapnak nyilatkozva a harminchét esztendős férfi, emlékeztetve, hogy a román konyha sokkal könnyebb az olasznál.

Nem ő az egyetlen román, aki olaszországi munkavállalása után hazatérve testének térfogatára panaszkodik. A negyvenöt éve Simona Vornic egy itáliai öregek házában dolgozik. "A makaróni tönkretette karcsúságomat, már az első évben tizenkét kilót szedtem fel" - mondta a lapnak, hozzáfűzve azonban, hogy ebből öt kilót nagy erőfeszítések árán sikerült leadnia, de még mindig maradt fölösleges zsírréteg bőre alatt. Egyre-másra sóhajtozik a román ciorba (enyhén savanykás román leves) után, amely kétségtelenül könnyebb étek az olasz tésztáknál.

Egy másik nő, Maria Pricop az első hónapokban honvágy által gyötörve csokoládéval próbálta legyűrni depresszióját. Hamarosan rá kellett jönnie, hogy ez a fajta táplálék "halmazati büntetéssel" sújtja alkatát. Mert az olasz csokoládék is szirénként csábítják a torkos külföldi munkavállalókat.

Az olasz táplálkozási szokások védelmére kelt azonban Ciro Vidoni velencei dietológus, aki leszögezte: az illetők hízását korántsem lehet az itáliai étkekre fogni. Megállapította: a "mediterrán diéta" alapvető részét alkotják például a tészták. A szakember szerint az okokat inkább a nem kiegyensúlyozott étkezésben, a nem megfelelő életvitelben, a táplálkozási kultúrában meglévő különbségekben kell keresni, nem is beszélve a stresszről, mint anyagcserét felborító tényezőről.

Ha valóban annyira hizlalnának az olasz tészták - mondta -, akkor Itália egész lakosságának gurulnia kellene a pocaktól.
Nehéz igazságot tenni, mivel románok milliói vállaltak munkát külföldön, így az olasz csizmán is. Mindenki másra panaszkodik, de eddig kevesen vallották éppen a hízást legfőbb bajuknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: