2018-07-28 07:32:29• hírek • Közlemény

Hivatás a szeretetszolgálatban

Nincs jobb példánk a szeretetszolgálatra a Szűzanyánál – szólt az üzenet Balla Imre katekézisében az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó harmadik napján, Szatmárnémetiben.

Az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó pénteki napját is imával, az információk megosztásával kezdték a résztvevők Szatmárnémetiben, majd a katekézisek vették kezdetüket – beszélt nyelvnek és életkornak megfelelően négy csoportban, négy helyszínen.


Ft. Iulian Budău SJ a román ajkú, 15-17 év közötti fiatalokhoz szólva felsorolt tíz eszközt arra, hogy elérhessék a jó célt: soha ne veszítsék szem elől céljukat; mindig a jó oldalán álljanak; magasztos célt válasszanak; a céljuk legyen arányban a képességeikkel; ne hozzanak meg nagy döntést amikor lehangoltak; soha ne csüggedjenek el; mindig éljenek humorral; hiteles emberektől kérjenek tanácsokat; gondoljanak a halálra és arra, amit előtte még meg szeretnének tenni; imádkozzanak a már meghozott döntéseik sikereéért. „Ne féljetek mert kegyelmet találtatok Istennél!” - mondta végül.


Balla Imre a 18 és 30 év közötti fiataloknak, a nap témája kapcsán, a szeretetszolgálattól indította gondolatait: „Nincs jobb példa a szeretetszolgálatra, mint Mária és az ő élete. A szolgálat örömmel kell, hogy eltöltse a szolgálattevőt, ehhez, a legjobb, ha az evangélium szívét élitek, s ez a nyolc boldogság. Fontos, hogy megtaláljátok, ami a lelketekhez a legközelebb áll, de a nyolc boldogságot egésznek kell, hogy tekintsétek, hiszen olyanok, mint a gyöngyök, amelyek nyakéket alkotnak, egyenként nem olyan szépek, mint együtt. A boldogság nem cél, hanem életajándék kell, hogy legyen. Ez egy kitáguló életöröm.” Külön beszélt a nyoc boldogság mindegyikéről, majd azt kérte, vegyék kezükbe a példamondatokat és úgy elmélkedjenek rajta végig, mintha egy utat tennének meg.”Czier István Csaba a 15-17 éveseknek tartott előadásában szintén a szeretetszolgálat témájától indult. Arra próbálta bátorítani hallgatóságát, hogy a Szűzanya példáján keresztül haladva, figyeljenek fel, ha a környezetükben segítségre van szükség. „Szűz Mária meghallotta, hogy Erzsébetnek segítségre van szüksége és elindult. Fontos az első lépés a szeretetszolgálatban, vagyis hogy észrevegyük, ha valaki bajban van. Nytitott szemmel járjunk és vegyük észre a bajban levőt. Lépjünk oda, álljunk szóba vele, kérdezzük meg, hogyan tudnánk segíteni? Nyilván, a fiatal korban az alkalmi segítségyújtás, az önkéntesség áll hozzátok közelebb, de vannak, akik már mélyebbre haladnak, elkötelezik magukat akár egy segítő intézmény mellett. Majd amikor felnőttök, gondolkodhattok azon, hogy valaki sorsát a magatokénak is tudjátok, és mellette álljatok hosszú távon. Olyanban segítsetek valakit, amiben valóban szükséget szenved, hogy a szolgálatotok célba érjen. Nem elég csak beszélni valamiről, kellenek a tettek.”


Pr. Pantea Tibor OFM a 18 és 30 év közötti fiataloknak szóló, román nyelvű katekézisében a hivatás és a szeretetszolgálat gondolatkörét bontotta ki:  “Mi vagyunk azok az emberek, akik első sorban Jézustól tanulunk. Mindennapi feladatunk, hogy eszünkbe jussanak Jézus szavai. Szintén fontos, hogy olvassunk a szentek életéről. Az életünket két módon ajánlhatjuk fel: családban, illetve papként vagy szerzetesként. Ezek az élethivatások, a professzionális életetek megvalósulása lehet hivatászszerű, de nem hivatás. Ne féljetek igent mondani a hivatásotokra!”


Pr. Pantea Tibor OFM Szűz Mária életéből vett példákat a szeretetszolgálatra: „Aki szeret, szolgál. Lehet szolgálatod imában, és tettekben. Ne feledd, akkor kapsz igazán, amikor adsz. Isten nagylelkű velünk. Ha még nem válaszoltál a hívására, megteheted ma is, de ne halaszd sokáig.”


A katekézisektől kilépve, a fiatalok a csoportos beszélgetéseken foglaltak helyet, de sokan már a délutáni alternatív foglalkozásokról is beszélgettek, ezek között pedig többen érdeklődtek a hivatások utcájáról.


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: