2017-02-23 19:37:26• hírek • Szatmár.ro

Hivatalossá vált: többet fizetünk a szemétszállításért

Szatmárnémeti helyi tanácsa a csütörtökön megtartott helyi tanácsülésen hosszas vita után megszavazta annak a plusz költségnek a bevezetését, amelyet egy kormányrendelet tett kötelezővé. Ennek értelmében ezentúl nagyjából 35 százalékkal kell többet fizetnünk személyenként a háztartási hulladék elszállításáért.

Egy kormányhatározat értelmében a szeméttelepen lerakott minden tonna háztartási hulladék után 80 lejt kell fizetni. Idén. A tervek szerint ugyanis jövőre már 120 lej lesz ez az összeg. Így próbálják elérni a szeméttelepre jutó hulladék mennyiségének csökkentését és rávezetni a lakosságot a szelektív gyűjtésre - Európai Uniós nyomásnak köszönhetően.

Az ezzel kapcsolatos határozattervezet elég éles vitát váltott ki a helyi tanácsosok között. Elsősorban az volt a vita témája, hogy ki kell fizesse ezt a tonnánkénti 80 lejt. A lakosság? A szeméttelep? Esetleg a hulladékszállító cég?

Ressler Stefan városi tanácsos és Maskulik Csaba városmenedzser is kifejtette, hogy ezt a terhet a lakosság kell felvállalja. Maskulik szerint a „szennyező fizet" elv kell érvényesüljön, Ressler pedig az európai direktívákra hivatkozva jelentette ki, hogy a szemetet termelők kell fizessenek. Így történik ez mondjuk Németországban is, ugyanis nem csak romániai specifikum a most bevezetett összeg. Romániában egyébként ez egyenesen a Környezetvédelmi Alapba kerül. Az ALDE-s Mihai Huzau viszont úgy érvelt, hogy pontosan sehol sem szerepel, hogy ki kell fizesse a plusz összeget.

A határozattervezet megvitatásakor kiderült, hogy az ügyben érintett négy bizottságból háromban nem kapta meg a tagság támogatását a tervezet - egyedül a környezetvédelmi bizottságban ment át. Ám mivel a bizottsági véleményezés csak konzultatív jellegű, ez nem akadályozta meg a tervezet megszavazását. Ezzel  hivatalossá vált, hogy személyenként 3 lejjel többet kell fizetni a termelt háztartási hulladék elszállításáért - azt viszont egyelőre nem tudni, hogy meddig. Ugyanis tervbe van véve egy olyan kormányhatározat is, amelyik újabb változtatásokat hozhat...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: