2015-01-14 16:15:50• hírek • Kocsis Zoltán

Hivatalos: februárban folytatódik a garázsbontás!

Immár hivatalos, amit a Szatmár.ro vasárnap nyilvánosságra hozott: februárban folytatódik a garázsbontás Szatmárnémetiben. Szerdai sajtótájékoztatóján Dorel Coica polgármester és Dan Babut városmenedzser bejelentette: a tulajdonosoknak március elsejéig kell elbontaniuk a garázsaikat!

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint Szatmárnémetiben jelenleg összesen 2271 illegális garázs van. Ebből legtöbb, 982 darab, a 17-es lakónegyedben áll, ezen kívül pedig 471 van a 15-ös, 385 a Kárpátok II., 259 a Soarelui és 177 a Kárpátok I. lakótelepeken. Megválasztása óta Coica többször is elmondta, célja, hogy ezek helyére parkolók épülhessenek és folytatni fogja az Ilyés Gyula által elkezdett folyamatot.

A tavaszi ütemterv hasonlít a tavalyihoz. Az első felszólításokat február elsején helyezik majd ki az önkormányzati alkalmazottak, majd február 15-én újabbakat tesznek ki. Aki önmagától, jószántából elbontja garázsát, értelemszerűen minden olyasmit megtarthat, amit még használhatónak vél. Amennyiben viszont nem tesz eleget a felszólításnak, akkor a hivatal bontatja le a garázst: ebben az esetben egyrészt elvesznek az értékek, másrészt pedig a tulajdonosnak a bontási költségeket is fedeznie kell majd.

Coica és Babut igyekezett eloszlatni azt a tévhitet, hogy a garázsok (egy része legalábbis) engedéllyel épült. A városmenedzser elmondta, az egykor a hatóságok által kiadott építkezési engedélyek csak ideiglenes érvényűek, ráadásul tapasztalataik szerint a garázsok alakja nem is felel meg az engedélyben rögzített feltételeknek. Coica kiemelte, csak olyan ingatlan képezhet magántulajdont, amelyről a tulajdonosának telekkönyvi kivonata van és adót fizetett érte. „Nem keverhetjük össze a közterület használati díjaként befizetett bérleti díjat az ingatlanadóval. A helyzet az, hogy ezek a garázsok a város tulajdonát képező területen állnak", mondta a polgármester.

Coica említést tett a 16-os negyedbeli garázsok lebontásáról, ahol „800 garázsból kettőnek volt telekkönyvi kivonata. Ám amikor azok tulajdonosai látták, hogy akadályozzák a parkolók kialakítását, önként lebontották garázsaikat".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: