2009-06-29 08:54:31• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Hivatalos: Kelemen Hunor a jelölt

Kelemen Hunor lett az ősszel esedékes romániai államfőválasztás hivatalos jelöltje a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről - erről a szövetség "miniparlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) döntött  Marosvásárhelyen.

Kelemen Hunor - aki jelenleg az RMDSZ ügyvezető elnöke - a 86 érvényes szavazatból 67-et kapott, a nemmel voksolók száma 19 volt. A felszólalók nagy része megállapította, hogy Markó Béla jelölését látták volna szívesebben, de az RMDSZ elnöke korábban úgy vélte, hogy a szövetség inkább új arcot mutasson fel. A fiatalabb nemzedékhez tartozó Kelemen Hunor jelölését a döntéseket előkészítő ügyvezető testület, a Szövetség Állandó Tanácsa (SZÁT) már pénteken elfogadta, ezt a javaslatot szavazta meg szombaton az SZKT.

Kelemen Hunor az ülés után újságíróknak elmondta: az elnökválasztási kampány során szeretné minél hatékonyabban közvetíteni az RMDSZ üzenetét a választóknak, megjeleníteni a romániai magyarok értékeit és érdekeit. Utalva arra, hogy az RMDSZ jelöltje nyilvánvalóan nem nyerheti meg a romániai elnökválasztásokat, ebben a kampányban maga az üzenet sokkal fontosabb lesz, mint a szavazás százalékban kifejezhető eredménye.


Már nem csak esélyes, hanem biztosan ő lesz az RMDSZ államelnökjelöltje
Már nem csak esélyes, hanem biztosan ő lesz az RMDSZ államelnökjelöltje


"Nem az én személyes kalandomról van szó, ezért az egész szervezetnek az az érdeke, hogy jól felkészüljünk, és minél sikeresebben szerepeljünk az elnökválasztásokon" - mondta a politikus. Államfőjelöltként természetesen az ország egészének a gondjaira kell majd választ adni, de - mint hangsúlyozta -, elsősorban az erdélyi magyar szavazókat kell megszólítani. A megjelenítendő üzenetben hangot kell adni a romániai magyarságot érintő legfontosabb kérdéseknek, így az anyanyelv, az oktatás, az önrendelkezés, vagyis az autonómia problémájának.

Az MTI kérdésére, amely az RMDSZ-en belüli különféle áramlatokra, területi, nemzedéki és ideológiai különbségekre, illetve az azok közötti egyensúly fenntartására vonatkozott, Kelemen leszögezte: folytonos egyeztetésre, párbeszédre van szükség. Önmagát integráló személyiségnek tartja - mondta, hozzáfűzve, hogy nem szereti a konfliktusokat, de szükség esetén fel kell vállalni azokat. Nem azért, hogy győztesek vagy vesztesek legyenek, hanem azért, hogy az adott problémát megoldják - állapította meg.

"Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy vélt vagy valós sérelmek miatt dőljön össze egy olyan húszéves építmény, mint az RMDSZ" - hangoztatta Kelemen Hunor, ígérve, hogy törekedni fog a belső egyensúly megtartására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: