2009-04-18 18:15:23• hírek • Kertész Róbert/MTI

Hitvesi rekordot döntött Fülöp herceg

Megdöntötte szombaton a brit monarchia hitvesi rekordját Fülöp edinburghi herceg.

II. Erzsébet királynő férje 57 éve és 70 napja számít uralkodói házastársnak, ennyi idő telt el ugyanis azóta, hogy felesége 1952. február 6-án - édesapja, VI. György halála után - Nagy-Britannia trónjára lépett.
Az előző - most megdöntött - rekordot III. György felesége, Charlotte királyné tartotta, aki 1761-ben esküdött örök hűséget az egy évvel korábban megkoronázott királynak, és 1818-ban hunyt el.

Az idén 83 éves II. Erzsébet királynő és a 88. évében járó Fülöp herceg több emberöltőn átívelő, súlyos családi és társadalmi válságokat átvészelő, 1947-ben kötött frigyének története még a II. világháború előtt kezdődött. Erzsébet - akkor még ifjú hercegkisasszonyként - ugyanis már kislánykorában fülig beleszerelmesedett a hontalan és pénztelen, fiatal brit-görög nemesbe. Udvari krónikások szerint a szerelem már akkor kibontakozott, amikor Erzsébet és Fülöp - legalábbis hivatalosan - először találkozott.

Ez 1939 júliusában történt, amikor a királyi család rövid látogatást tett a dartmouth-i haditengerészeti akadémián. Az eseményt szervező Lord Mountbatten, VI. György távoli rokona, India későbbi alkirálya - akit negyven évvel később az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) pokolgépe ölt meg - saját első unokaöccsét bízta meg a két ifjú hercegnő, a 13 éves Erzsébet és húga, Margit szórakoztatásával.

A görög uralkodóházból származó Fülöp, a hercegnői kísérőnek kijelölt 18 éves dartmouth-i kadét a családi kapcsolatok révén már korábban is ismerte a királyi hölgyeket, ám az udvari évkönyvek ezt a találkozót jegyzik fel elsőként.
Az elegáns, frissen végzett tengerésztisztet nem sokkal később aktív szolgálatba szólította a háború, de a kapcsolat nem szakadt meg, és a brit sajtó a negyvenes évek közepétől már románcról pletykált. Nem alaptalanul: Fülöp 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről, és Mountbatten vezetéknévvel honosított brit állampolgár lett. Július 9-én a Buckingham-palota bejelentette az eljegyzést, négy hónapra rá pedig az ifjú pár egybekelt.
Fülöp és az esküvő után öt évvel trónra lépő Erzsébet házasságának szilárdsága nem bizonyult követendő példának a leszármazottak körében. A házaspár négy gyermeke közül három - Károly trónörökös, András yorki herceg és Anna hercegnő - elvált, és már csak a legkisebb királyfi, Eduárd herceg él együtt első hitvesével.

Károly és az 1997-ben autóbalesetben meghalt Diana hercegnő kölcsönös - és nyilvános - házasságtörésekkel tarkított, válásba, majd tragédiába torkolló családi botrányát sokan a brit monarchia egyik legsúlyosabb válságának tartják.
Fülöp hívei és bírálói megegyeznek abban a véleményükben, hogy az edinburghi herceg sem "könnyű" ember. Nem elsősorban az állítólagos hűtlenkedéseiről rendre lábra kapó - bár ugyanilyen rendszerességgel cáfolt - pletykák miatt, hanem azért, mert általában egyenesen, nem egyszer érdes stílusban kimondja, amit gondol, kínos perceket okozva a rettegő udvari protokollosoknak.

Leghíresebb nyilvántartott elszólásainak egyike Magyarországon hangzott el, 1993-ban, amikor egy brit turistának azt mondta, hogy "maga még nem lehet itt olyan régen, hiszen nincs is sörhasa".
Előkelő helyen jegyzik hivatásos udvari megfigyelők azt a figyelmeztetését is, amelyet 1986-ban intézett Kínában tanuló brit diákokhoz, mondván: ha túl sokáig maradnak, ferdeszeműen térnek haza.
Néhány éve, az egyik skóciai elektronikai gyárban tett látogatása alkalmával, egy szerinte kevéssé sikerült termékre azt mondta: ez úgy néz ki, mintha egy indiai rakta volna össze.
Cate Blanchett színésznővel, akivel egy fogadáson elegyedett szóba, elromlott DVD-lejátszóját akarta megcsináltatni, miután értesült róla, hogy az Oscar-díjas világhíresség a "filmiparban" tevékenykedik.

A hivatásos királyi életrajzírók mindazonáltal határozottan állítják, hogy Fülöp az elmúlt hat évtized legnagyobb viharai közepette is megingathatatlan támasza volt Erzsébetnek, és az, hogy e viharok nem sodorták zátonyra a brit monarchia intézményét, egyértelműen az uralkodó és az edinburghi herceg sziklaszilárd házasságának köszönhető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: