2012-10-21 20:00:15• hírek • Szatmár.ro

Hitoktatók egyházmegyei találkozója

A hátrányos helyzetű- és roma gyerekekkel való foglalkozás volt a témája az október 19. és 21-e között megrendezett hitoktatók egyházmegyei találkozójának.

. A nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos házban összegyűlt vallástanároknak dr. Szabó Thalmeiner Noémi a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar, Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatának adjunktusa és Kardos Melinda az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Neveléstudományi Karának doktorandusza tartott helyzetgyakorlatokkal kiegészített interaktív előadást.

Ezekben igyekeztek rávezetni a hitoktatókat, hogy különböző helyzetekben mit miért tesz a gyerek az osztályban, mi a célja vele, mi az, ami motiválja bizonyos viselkedések megtételére. Az előadók próbáltak rávilágítani néhány olyan emberi dologra, csoportdinamikai változásra, amelyek alapján a hitoktatók meg tudják érteni, hogy mi zajlik az osztályban, és az okokat kezelve tudnak majd ott hatékonyabban működni.

Helyzetgyakorlatokon keresztül vezették a tanárokat: „Ez tapasztalati tanulás. Játékos gyakorlatok segítségével, megéltetünk olyan helyzeteket, amik a valóságban is megtörténnek. Ezeket kielemezzük, mindenki elmondja az érzéseit, amik születtek közben, és annak a következtetéseit általánosítjuk és alkalmazzuk a gyakorlatra. Megbeszélés szintjén eljutunk a gyakorlathoz. Ez tulajdon képen a képzés módszere"- mondta dr. Szabó Thalmeiner Noémi.

Befogadás, kizárás, együttműködés, bevonás: „A roma gyerekekkel való foglalkozás esetében meg kell ismerni a roma kultúrát, értékrendet, és ennek tudatában kell oktatni. Sok esetben ott jelentkezik a probléma, hogy a pedagógus nem ismeri azt a helyzetet, ahonnan a gyermek jön. Nem ismeri a kultúrát, nem tudja, hogy milyen értékek irányítják a viselkedést, és ez vonhatja maga után az értékkonfliktusokat. Ha ezt megtapasztalja, már nyit a gyermek felé. A megismerés által már könnyebb ezeket a problémákat kezelni, mert jobban tud kommunikálni, kialakul egy bizalmi kapcsolat, és az együttműködés folytán a problémák is megoldhatók. Minden gyereknél ugyanígy kell, hogy ez működjön, de itt vannak bizonyos sajátosságok, amiket még hozzá tudunk adni, és ez a kultúrabeli különbség."

A találkozón összevetéseket készítettek a roma és a nem roma kultúra sajátosságairól és értékrendjéről. Különböző előítéleteket vizsgáltak meg mind a két részről, mindezeket pedig iskolai kontextusba ültették. A hitoktatók találkozója vasárnap délben ért véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: