2012-08-03 12:25:47• hírek • Kocsis Zoltán

Aláírta a finanszírozási szerződést az Apaserv

Pénteken a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal gyűléstermében Leitner János, az Apaserv vezérigazgatója valamint Jean-Patrick Marquet, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egyik igazgatója aláírta a 33, 2 millió lejes támogatásról szóló megállapodást.

Az eseményen részt vett az Apaserv főrészvényesének, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak a képviseletében Dorel Coica polgármester, valamint az első számú partner, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Adrian Stef. Mindketten kiemelték az esemény fontosságát. A tanácselnök fontos stratégiai beruházásnak nevezte a kanalizálás- és az ivóvízhálózat bővítését, célként jelölve meg a megye fejlettségének kiegyenlítettségét, kiemelvén egyben az uniós támogatások lehívásának fontosságát.

A „Szatmár megye ivóvíz-és szennyvízhálózatának bővítése és rehabilitálása" elnevezésű megaprojekt összköltségvetése 433,5 millió lej, azaz közel száz millió euró. Ennek a túlnyomó többségét, a 78,5%-át az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alap keretein belül - ez szám szerint 340, 2 millió lejt tesz ki. Szintén vissza nem térítendő hitel a román állam 50 millió lejes támogatása (a teljes összeg 12%-a), míg az önkormánzatoknak nyolc, az Apaservnek pedig 33,2 millió lejt, azaz az összköltségvetés 1,84%-át illetve 7,66%-át kell biztosítania.

Ezt a 33,2 millió lejes önrészt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank bocsátja az Apaserv rendelkezésére. Az összeget 22 részletben, félévente történő átutalással kell visszafizetnie az Apaservnek. Az első részletet 2016-ben kell folyósítania, mondta el Leitner.

Marquet és Leitner aláírják a megállapodást

A „Szatmár megye ivóvíz-és szennyvízhálózatának bővítése és rehabilitálása" elnevezésű beruházás célja, hogy tizennégy településen -Szatmárnémeti, Batiz, Lázári, Szatmárpálfalva, Ombód, Szatmárudvari, Nagykároly, Mezőfény, Kaplony, Avasfelsőfalu, Tasnád, Sárközújlak, Erdőd, Nagymadarász - bővítsék az ivóvíz- és kanalizálási hálózatot. Összesen 80 kilométer hosszúságú ivóvízrendszert, közel 200 kilométernyi kanalizálási rendszert építenek ki, létrehoznak illetve modernizálnak négy vízművet és öt szennyvíztisztítót.

A projekt végeztével közel 190.000 ember, azaz a megye lakosságának 52%-a jut majd ivóvízhez és élvezheti a kanalizálás jelentette komfortot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: