2007-02-27 15:29:28• hírek • Tamás Jakab

Lélekbúvár: problémás gyermekek

 Inkább dicsérni kell a gyereket, mint büntetésekről beszélni.

A Lélekbúvár rovatban ezen a héten a túlzottan problémás gyermekek neveléséhez ad néhány tanácsot Fleisz Kinga, állandó pszichológusunk.

A gyermekek nem egyformák, ezt még az elején le kell szögeznünk. Vannak közöttük könnyebben kezelhetőek, és kevésbé. Most a nehezebben irányítható gyermekekről lesz szó, az ő nevelésükhöz szeretnénk néhány hasznos tanáccsal ellátni a kedves szülőket.

Az egyik legfontosabb dolog a gyereknevelésnél, hogy legyen energiánk hozzá. Ne tegye ki az egész napunkat a gyerekkel való foglalkozás és a munka, mert ez egy idő után felemészti minden erőnket. Időt kell szakítanunk a kikapcsolódásra is, mert tele feszültséggel és türelmetlenül nem lehet gyermeket nevelni.

 Az első lépés, éljük bele magunkat gyermekünk helyzetébe. Az állandó veszekedés nem segít a helyzeten, a gyermek nem lesz tőle jobb. Ha állandóan azt mondogatjuk neki, hogy rossz, egy idő után önkéntelenül is azzá válik. Ezt nevezik önbeteljesítő jóslatnak, állítja Fleisz Kinga. Egy folyton rosszalkodó gyermeknél a legjobb módja a terelgetésnek a jutalmazás. Sokszor kell dicsérni a jó tulajdonságai miatt, mert így ezek kerülnek a számára is előtérbe, és ezekre koncentrál. Ha csak azt hallja, hogy soha nem rak rendet, akkor nem is fog többé rendet rakni, minek, hiszen úgyis az ellenkezőjét gondolják róla. Sajnos ezt kevés szülő veszi figyelembe, és emiatt egy idő után már szinte kezelhetetlenek a kis lurkók.

Tisztáznunk kell az alapvető szabályokat, amelyek lehetőleg mindenki számára egyértelműek és világosak kell legyenek. Ne azt mondjuk a gyermeknek, hogy ne dobálja a játékot a falnak vagy az ablaknak, helyette közöljük vele azt, hogy tilos a játékokkal dobálózni. A büntetéseknél pedig legyünk mértékletesek, de annál következetesebbek. Ha a gyermek azt tapasztalja, hogy egy-két büntetés elmarad, akkor már nem vesz minket olyan komolyan, mint előtte.

Fontos tényező a gyermekek számára a rendszeresség. Az érzelmi stabilitásuk nem annyira kifejlett, mint egy felnőtté, és bármilyen váratlan dolog felkavarhatja a mindennapjaikat, amelyekből egy sor probléma adódhat. A változásokat csak lassan adagoljuk be számára, de ne kezdjük el túl korán.    

Bízunk abban, hogy ezúttal is sikerült néhány ötlettel megkönnyítenünk olvasóink gyermeknevelését.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: