2007-02-14 13:29:15• hírek • Tamás Jakab

Lélekbúvár: gyermeknevelés

 Ne éreztessük a gyerekkel a megkötést.

A lélekbúvár mai cikkében az V-VIII osztályos gyermekek nevelésével kapcsolatos dolgokról lesz szó.

 Ez az időszak nem szűkölködik sem szellemi, sem fizikai változásokban. Ekkor kezdődik az úgynevezett szétválás, ami alatt azt értjük, hogy ha gyermekekről beszélünk, akkor külön kell vennünk a lányokat és fiúkat. Már nem tekinthetők egyforma gyermekeknek, és ez bennük is egyre inkább tudatosodik.

A lányok ebben a korban ügyesebbek, majd idővel ez megfordul. Ebben az időszakban érnek a lányok "nővé", hormon- és fizikai változások mennek végbe a gyermekekben. A test rohamos fejlődése miatt rengeteg energiát vesztenek, és emiatt nagyon gyakran álmosak és fáradtak.

Kialakul a barátság és szerelem fogalma számukra. Eddig a gyermek környezetét lényegében a család jelentette, ami most megváltozik. A gyerek mindent a környezetéhez viszonyít, és ez a viszonyítási alap lassan a családról a barátokra terelődik. Egyre inkább előtérbe kerülnek a barátok, és a gyermek már nem azt találja a legjobbnak, ami odahaza van, hanem egyre többet jön azzal, hogy X-nél így van, nálunk miért nem lehet így. Ha egyik barátja 9-re kell hazamenjen, akkor ő is 8 óra helyett 9-re szeretne hazamenni. Ilyenkor nem kell éreztetni a gyerekkel, hogy megkötjük. Érdemes tárgyalni vele, mert így könnyebb vele elfogadtatni dolgokat, ha mindketten kompromisszumra törekszünk. Ha a gyermek érzi, hogy egyes akaratai érvényesülnek, máris jobban fogja érezni magát, és könnyebben elfogadja a szabályokat.

Ebben az időszakban kezdenek titkaik lenni, amelyek bármennyire is banálisak a számunkra, az értékrendjük szerint fontosak. Számukra nem az a lényeg, hogy mi a titok tárgya, sokkal inkább az, hogy van neki. Amennyiben a döntéseket együtt hozzuk meg, akkor nem csak értékesebbnek érzi magát, hanem sok mindent el is mond majd nekünk - mondta Fleisz Kinga pszichológus.

 

 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: