2014-12-18 08:53:47• hírek • MTI

Híresztelések és cáfolatok a brit uralkodó karácsonyi lemondásáról

Beszüntette az egyik nagy brit fogadóhálózat a tétek elfogadását arra, hogy II. Erzsébet királynő karácsonyi beszédében bejelenti lemondását, miután gyanúsan megugrott az erre kötött fogadások száma. A híresztelést udvari források azonnal cáfolták.

A Daily Mirror első oldalas csütörtöki beszámolója szerint a lapnak a Coral fogadóiroda PR-igazgatója, Nicola McGeady elmondta: a cég leállította az uralkodó idei lemondására spekuláló fogadásokat, miután hirtelen "meglepően" sok tét érkezett arra, hogy az életének 89. esztendejében járó királynő a december 25-én esedékes hagyományos karácsonyi beszédében bejelenti távozását a trónról.

A Coral lépése után több más nagy brit fogadóiroda is jelentősen szűkítette az uralkodó idei lemondására kínált fogadások nyereményesélyeit; a William Hill 16/1-ről 5/1-re, a Ladbrokes 100/1-ről 8/1-re, bár ezek a hálózatok nem tapasztaltak kiugró érdeklődést e fogadási lehetőség iránt.

A Coral azt gyanította, hogy mivel a királynő karácsonyi üzenetét a BBC televízió már rögzítette, a beszéd tartalma esetleg kiszivároghatott, és valaki e bennfentes információt próbálhatta nyerészkedésre felhasználni.

A Daily Mirrornak nyilatkozó udvari források azonban rögtön cáfolták a híresztelést, mondván: az "egyszerűen nem felel meg a valóságnak". Az illetékesek felhívták a figyelmet arra is, hogy II. Erzsébet királynő 1953-ban, megkoronázása alkalmából kifejezetten esküt tett arra, hogy akármeddig éljen is, egész életét alattvalói szolgálatának szenteli.

Ha a királynő - aki más nyilvános megszólalásaival ellentétben népeihez szóló karácsonyi üzeneteit mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül - mégis távozni kívánna a trónról, azt egyébként sem ilyen formában jelentené be, hanem először a miniszterelnököt értesítené szándékáról, és a hírt a kormányfő hozná nyilvánosságra a parlamentben.

Legutóbb csaknem nyolc évtizede volt ilyen eset Nagy-Britanniában. II. Erzsébet királynő nagybátyja, VIII. Eduárd 327 napi uralkodás után, a koronázást meg sem várva 1936-ban úgy döntött, hogy inkább a szívére hallgat, és a trón helyett kétszeresen elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont választotta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: