2013-05-15 10:00:20• hírek • MTI/Reuters/APA/dpa

Hírességek, akik mellrákkal küzdöttek

Anastacia esetében 2013 tavaszán kiújult a betegség
Anastacia esetében 2013 tavaszán kiújult a betegség

A világon a mellrák a  legelterjedtebb daganatos betegség a nők körében. 458 ezer nővel végez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint - mutatott rá a The New York Times-ban megjelent cikkében Angelina Jolie, aki kedden közölte, hogy kettős emlőeltávolításon esett át a rák magas kockázata miatt. A betegség a hírességeket sem kíméli, az utóbbi években egyre több énekesnő és színésznő beszélt a nyilvánosság előtt a kórról, amellyel meg kellett küzdenie.

KATHY BATES 2012 szeptemberében szintén kettős masztektómián esett át, miután emlőrákot állapítottak meg nála. Az Oscar-díjas színésznő a beavatkozás után azzal viccelődött a Twitter közösségi portálon, hogy mellei nem is hiányoznak neki annyira. A 64 éves művésznő, aki legutóbb Woody Allen Éjfélkor Párizsban című filmjében volt látható, 2003-ban petefészekrákkal küzdött.

CHRISTINA APPLEGATE elővigyázatosságból hasonló lépésre szánta rá magát, mint Angelina Jolie és Kathy Bates. A színésznő 2008-ban esett át a kettős emlőeltávolításon. "Most már biztos, hogy nem mellrákban fogok meghalni" - mondta a műtétet követően. Csakúgy, mint Jolie, az Egy rém rendes család című sorozat egykori sztárja is azért operáltatta le melleit, mert édesanyja évekig küzdött a kórral, ő pedig el akarta ezt kerülni. A most 41 éves hírességnek azóta gyereke van.
Szintén mindkét mellét eltávolították SHARON OSBOURNE-nak. Ozzy Osbourne több valóságshow-ból és különböző tehetségkutatókból ismert neje 2012 novemberében esett át a beavatkozáson, amelyre azért vállalkozott, mert hordozza a mellrák kialakulását nagy eséllyel előidéző gént. Tíz évvel korábban vastagbélrákja volt.

2006 februárjában fedezték fel az emlőrákot SHERYL CROW szervezetében. A világhírű énekesnő felépült a betegségből, azóta azért kampányol, hogy a 35 év feletti nők évente essenek át mammográfiás vizsgálaton. "Biztosan mondhatom, hogy az életem minden tekintetben megváltozott. Most már tudom, milyen drága és röpke az élet" - írta weblapján.
Hosszú évek óta küzd a mellrákkal ANASTACIA. Az amerikai énekesnőnél 2013 februárjában újult ki a betegség, amelyet először 2003-ban diagnosztizáltak nála. A 44 éves híresség ez év elején lefújta európai turnéját, a Facebook közösségi portálon azt írta, hosszú küzdelem vár rá.

KYLIE MINOGUE 2005 májusában esett át operáción a mellrák miatt. Az ausztrál popcsillagnál ugyan korai stádiumban fedezték fel a betegséget, de így is meg kellett műteni és hat hónapig tartó kemoterápiás kezelést kapott. A színpadra 2006-ban tért vissza.
OLIVIA NEWTON-JOHN 1992-ben lett rákos. Az énekesnő-színésznő, a Grease női főszereplője, részleges masztektómián és kemoterápián esett át. 2005-ös albuma, a Stronger Than Before a mellrákra való odafigyelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Szülővárosában, az ausztráliai Melbourne-ben az ő segítségével jött létre - és az ő nevét viseli - egy rákközpont. Szintén az ő nevét viseli egy olyan egészségügyi készlet, amely az önvizsgálatot segíti a nőknél.

JACLYN SMITH, Charlie első angyalainak egyike is megküzdött a mellrákkal. A színésznő, aki sikeres divatvállalkozást épített ki, lumpektómián - emlőmegtartó műtéten - esett át, vagyis csak a rákos csomót távolították el szervezetéből. A most 67 éves híresség azóta több csoportot és kampányt támogat a betegség elleni küzdelemben.

Voltak olyan hírességek, akiknek későn érkezett segítség. INGRID BERGMAN 67 évesen halt meg rákban. A nemzetközileg is ismert kolumbiai énekesnő, SORAYA mindössze 37 éves volt, amikor emlőkarcinóma végzett vele. DUSTY SPRINGFIELD brit énekesnő 59 évesen távozott. BETTE DAVIS, aki egykor ugyanolyan szép és híres volt, mint Angelina Jolie, 81 évesen halt bele a mellrákba.

Keddi cikkében Angelina Jolie hangsúlyozta, hogy több nőnek kell hozzáférést biztosítani a géntesztekhez és az életmentő megelőző eljárásokhoz - függetlenül anyagi hátterüktől és attól, hogy hol élnek. A BRCA1 és a BRCA2 gének szűrése ugyanis több mint háromezer dollárba kerül az Egyesült Államokban, ami sok nő számára akadályt jelent - mutatott rá a filmcsillag.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: