2010-07-16 09:48:58• hírek • MTI/AP/AFP/Reuters

Elbukott az új fogyókúrás szer

Nem támogatja csütörtöki döntése alapján a Qnexa nevű új elhízás elleni tabletta forgalomba hozatalát az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóság, az FDA szakértői tanácsadó testülete.

A szakértők megfelelőnek találták a szer hatékonyságát, ám biztonságosságával kapcsolatban aggályok merültek fel. Az FDA nem köteles követni a felkért tanácsadók ajánlását, ám általában a javaslatnak megfelelő döntés születik.
A kaliforniai székhelyű Vivus biotechnológiai cég által előállított Qnexa két, már a piacon lévő hatóanyagok kombinációja. Az egyik hatóanyag a phentermine, amely étvágycsökkentő szerként ismert, a másik pedig a topiramate, amely migrén, valamint epilepszia ellen használt hatóanyag. Utóbbi szer figyelmeztetései között szerepel az öngyilkossági késztetés lehetséges emelkedése.

A tanácsadói testület 10:6 arányban döntött amellett, hogy nem támogatja a Qnexát, mert úgy találták, hogy lehetséges előnyeit meghaladják kockázatai. A klinikai kipróbálás alapján emlékezetkiesést, öngyilkossági késztetést, szívritmuszavart és születési rendellenességet okozhat esetenként a szer, miközben hatékonyságát jónak találták, mert átlagosan testsúlyuk tíz százalékát elveszítették alkalmazói.

Mint Kenneth Burman, a testület elnöke, a Washington Hospital Center munkatársa hangsúlyozta, a mellékhatások némelyike súlyos és életveszélyes lehet, ezt mérlegelték döntésük meghozatalakor.
A gyártó biotechnológiai vállalat csalódottságának adott hangot a nemleges javaslat miatt, ám közleményében azt is tudatta, hogy az FDA október 28-i engedélyezési döntéséig továbbra is együttműködnek az ügynökséggel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: