2010-06-20 09:45:42• hírek • Szatmar.ro

Hip Hop Boyz-os nosztalgia

Nagykároly lakóival tartott az időjárás szombaton. Bár az előrejelzések szerint vihar, illetve esőzés volt várható a szombati napra, mindez csak a késő esti órákban érte el a várost.

A 690 éves város lakói bár már csütörtökön elkezdték az ünneplést - mivel ez volt a Villa Karul Fesztivál nulladik napja -, a valódi látnivalók, szórakoztató műsorok pénteken kezdődtek. A délelőtti órákban a Iuliu Maniu iskolaközpont (az egykori megyeháza) tornatermében kosárlabda kupát szerveztek, délben pedig a város kosárlabda csapatának végzős diákjait búcsúztatták. A kultúra jegyében 17 órától Irodalmi sziget elnevezéssel sor került egy író-olvasó találkozóra, melynek helyszíne a Petőfi szobor parkja volt. Fényi Istvánra és Corneliu Balarára emlékeztek, majd megzenésített verseket hallgathattak az összegyűltek, illetve a beérkezett versek kiértékelését hallgathatták meg az érdeklődők. A görög katolikus templomban a Camera Constantia zenekar Antonio Vivaldi, A négy évszak című művét adta elő. Veres Noémi, Ovidiu Daniel, valamint Kulcsár Péter tolmácsolásában olasz sanzonok csendültek fel a nagyszínpadon, majd lemezlovasok közreműködésével szabadtéri buli követte ezt.

A szombati nap még tartalmasabbnak ígérkezett. Minifoci, háziállat és madár kiállítás, asztalitenisz kupa várta az érdeklődőket. A polgármesteri hivatallal szembeni parkolóban bemutatkozott a Mesterségek utcája, ahol a hagyományos mesterségek mai művelői osztották meg tudásukat a kíváncsiskodókkal.



Ennek a városnapnak is csakúgy, mint általában az effajta ünnepeknek már-már hagyományos velejárója a bóvlikavalkád, a tonnaszámra importált kínai felfújható Pókemberfigurák, a giccsesebbnél giccsesebb termékek, melyeknek dömpingje rányomja bélyegét az igazi értékekre, a kézművesek gyönyörű alkotásaira, melyekben valamilyen szinten benne van a készítők lelke, a nemzeti hagyomány, a művészet. Úgy tűnt mégis nagyobb érdeklődés övezi a bóvlit, mint a kézzel készített nemezeket, nyakláncokat, karkötőket, illetve egyéb más kézműves termékeket, melyeknek valódi értékük van az amerikai, kínai gagyi figurákkal szemben. Érdekes volt megfigyelni, hogy a mesterségek utcájában négy árus kínálta portékáit, elvétve még megtalálható volt néhány székely kerámia a tömegigényeket kiszolgáló székely viszonteladók részéről, azonban a „vásár" legnagyobb felhozatalát, döntő többségét mégis az említett bóvli termékek tették ki. Talán érdemes lenne odafigyelniük a szervezőknek, hogy ha már nem is lehet kiküszöbölni a giccset, legalább egy természetes arányt kellene megtartani, az érték és a bóvli között, hiszen egy-egy hasonló nagyságú rendezvény szervezői is felelősek a kultúra, a szépre való igény kialakításában.

A rendezvény idén is összehozta a nagykárolyiakat, és a környékbeli települések lakóit. A gyermekek szórakoztatására is figyeltek, hiszen mesefilmeket vetítettek, bábszínházi előadást tartottak, de ugyanakkor az idősebbek is szórakozhattak. Modern tánc, komolyzenei koncert célba lövés várta az érdeklődőket, illetve kiosztották a Pro Urbe és a Kiválósági Diplomát (Diploma de excelenta).



Előzőben Iederan Dumitru a Clubul Elevilor népzenekar oktatótanárját, illetve Karácsonyi Károly biológust, muzeológust részesítették. Karácsonyiról elmondható, hogy ő hozta létre a megye legnagyobb flóra-, illetve faunagyűjteménye. Körülbelül 10.000 példányra tehető a gyűjtemény. A Kiválósági Diplomát Komáromi József agronómus, borász, Podoaba Mircea, a Tapo nagykárolyi asztalitenisz klub elnöke, Visnyai Ágnes zenetanár, Vénig László fotóművész, Kulcsár Günter a Contitech (volt Főnix) gyár igazgatója, Lubsica Mircea, az Ardealul gyár igazgatója, Géczi Ferenc orvos, kardiológus, sportorvos, illetve Marneanu Ioan atlétikai edző kapta munkássága elismeréseképpen.


A Miss és Mister Nagykároly verseny nyertesei
A Miss és Mister Nagykároly verseny nyertesei


A városnapok szinte már elmaradhatatlan látványossága a város szépe verseny. A női kategóriában Csobot Adél első helyezést kapott, Deac Aglaia Raluca másodikat, illetve Dumitrean Monalisa lett a harmadik.
A férfi csoportban Stoica Kovács Ali lett az első, Olariu Gergő a második, illetve Szabó Ovidiu a harmadik helyezett.


Színpadon: az In Extenso
Színpadon: az In Extenso


A város polgármestere, Kovács Jenő portálunknak elmondta, igen fontos, hogy a gazdasági válság ellenére is lehessen alkalma a lakosságnak a szórakozásra, ezt tartották szem előtt, amikor szervezni kezdték az idei fesztivált.
A szombati est nagyszínpadán az In Extenso fél tízkor lépett fel, majd ezt követte az egykori Hip Hop Boyz zenekar két tagjának, Levy T.-nek és O.G. Duck-nak a koncertje. A kilencvenes évek legsikeresebb magyar fiúcsapata a legnagyobb slágereit énekelték el, amelyet a közönség óriási ovációval fogadott és az eleredő eső sem zavarta el az egykori sztárok rajongóit a színpad elől. A fiúk akárcsak a nyári zápor, gyorsak voltak mind mozgásukban, mind műsorprogramjukban. A közönség jóformán csak bemelegedett, mire véget is ért a koncert. Természetesen a fiúk neveinek skandálására a csapat nem tudott nemet mondani, így előkerült még néhány régi sláger a tarsolyukból.


Jó hangulató, bár kicsit rövid koncertet adott a Hip Hop Boyz
Jó hangulatú, bár kicsit rövid koncertet adott a Hip Hop Boyz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: