2011-01-15 12:39:00• hírek • MTI

Hihetetlenül sikeres a Hundertwasser-torony

Egy év alatt több mint 150 ezer látogatója volt az alsó-bajorországi Abensbergben lévő Hundertwasser-toronynak, a népszerű osztrák építész egyik legutolsó építményének.

A 35 méter magas "mesetorony" a Kuchlbauer sörgyár különleges védjegye. Leonhard Salleck, a torony építtetője a jövőben az érdeklődés további növekedésére számít.

Salleck egy évtizeden át harcolt a különleges torony megépítését övező ellenállás leküzdéséért. Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) tervei alapján az Ezeregyéjszaka stílusában készült építményt elsősorban amiatt érte sok kritika, hogy az abensbergeri középkori óváros mellé szánták.

A torony tervezése és megépítése összesen tizenkét évet vett igénybe. A színes építményt eredetileg hetven méteresre tervezte Hundertwasser, a műemlékvédelmi hivatal azonban áthúzta számításait. A kellemetlenségekkel kapcsolatban az osztrák művész 1999-ben, néhány hónappal halála előtt képeslapot küldött Sallecknak azzal a szöveggel: "remélem, hogy a hatóságok is felismerik a torony jelentőségét, jövőbemutató küldetését".

A világhírű művész fellépése sem segített az ügyön, a torony újabb, ötven méteres változatát is elutasították. Végül csupán a 35 méter magas változatot engedélyezték. Peter Pelikan építész ennek megfelelően kicsinyítette le Hundertwasser tervrajzait.

A 2010-ben megnyitott, erkélyekkel tarkított torony többszintes, teraszain fák és cserjék nőnek az ég felé. Az építményt tíz méter átmérőjű, arany gömbkupola zárja le. A látogatók 202 lépcsőfokon kapaszkodnak fel a kilátótérbe, a mozgáskorlátozottaknak lift segít a feljutásban.

Az építéshez összesen ezer köbméter betont és 150 tonna acélt használtak fel.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: