2019-02-25 10:50:36• hírek • Bede Emőke

Hihetetlen, de igaz: bérelt alkatrészekkel csalnak a műszaki vizsgán

Fotók forrása: a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal Facebook-oldala
Fotók forrása: a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal Facebook-oldala

A csalók leleményessége nem ismer határokat. Ezt támasztja alá az a jelenség is, melyre a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal hívta fel a figyelmet hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írják, a legnépszerűbb apróhirdetési oldalakon az utóbbi időben megszaporodtak azok a hirdetések, melyekben bérelhető alkatrészeket ajánlanak a műszaki vizsga előtt álló autók tulajdonosainak. A RAR szerint erre a szélhámosságra főként azoknak az autósoknak van szüksége, akiknek a korábban Nagy-Britanniából behozott járgányai nem felelnek meg a helyi előírásoknak. Az ilyen módszerekhez folyamodók bérelhetnek 100 euróért a RAR által jóváhagyott fényszórót, de hasonló összegért akár egy csendesebb kipufogót is. Természetesen aki szeretné megoldani helyben a be- és a kiszerelést, annak felárat is számolnak fel. Szatmár megyéből feladott hirdetést az apróhirdetési oldalon egyelőre nem találtunk.
 

Mindezzel kapcsolatban a hivatal arra figyelmezteti a tulajdonosokat, hogy akinek az autójában az ellenőrzések során nem jóváhagyott fényszórót találnak, igencsak borsos bírságban részesülhetnek. Mivel ez a mulasztás már a súlyos meghibásodások kategóriájába tartozik, ezért büntetésként bevonhatják az autó forgalmi engedélyét, de emellett a sofőrnek egy 870 és 1160 lej közti pénzbírsággal is szembe kell néznie. Aki pedig úgy gondolja, hogy a kipufogó rendszerrel szórakozik, 290 és 2900 lej közi bírságot kockáztat.





Tavaly egyébként  országos szinten összesen 67 807 járművet ellenőriztek, ezeknek közel feléről pedig ki is derült, hogy nem felelnek meg a hatályos előírásoknak. A legtöbb probléma a világító és irányjelző berendezéssel, a károsanyag-kibocsátást csökkentő rendszerrel, a felnikkel és a gumiabroncsokkal volt, de számos autóban a fékrendszer és a futómű beállításai nem voltak összhangban az előírásokkal.


Megyénkben összesen 2 554 autót ellenőriztek a RAR munkatársai 2018 során, ezeknek 57,74 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, 35 autó pedig konkrétan balesetveszélyes volt. Az átvizsgált autók két százalékáról pedig az derült ki, hogy hamis, lejárt vagy bevont forgalmi engedéllyel közlekedtek. A hivatal emellett azt is közölte, hogy Szatmár megyében a tavalyi év során 835 darab pénzbírságot róttak ki a sofőrökre, 415 forgalmi engedélyt vontak be, illetve 2 vezetői engedélyt függesztettek fel. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a forgalmi engedélyt csak akkor szerezheti vissza egy autó, ha egy, a R.A.R. által is elismert szervizben átmegy a műszaki vizsgán.


Fontos azonban kiemelni, hogy a közzétett adatok nem tükrözik híven a romániai autópark állapotát, hiszen az ellenőrzések során csak azokat az autókat állítják meg, melyek esetében valamilyen komoly meghibásodást gyanítanak. Sajnos azonban a műszaki állapot nem minden, a baleseteknek csak töredékéért tehetők felelőssé a különféle meghibásodások...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: