2017-05-03 23:01:15• hírek • telesport.hu

Higuain duplájával a Juventus is fél lábbal a döntőben van - akárcsak az Ajax

Az olasz Juventus idegenben 2-0-ás győzelmet aratott szerda este a francia Monaco ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, így előnyből várhatja a visszavágót. Gonzalo Higuaín duplázott.

Mindenki kíváncsian várta, hogy a fiatal játékosokból álló, rendkívül támadó szellemben futballozó Monaco mihez tud kezdeni a jóval rutinosabb, a világ egyik legjobban védekező csapatának tartott Juventusszal.

A francia együttes nem hazudtolta meg magát, a kezdeti ismerkedés után gyors támadásokkal veszélyeztetett. Különösen a 18 éves tehetség, Kylian Mbappé volt elemében, aki többször is megkavarta a torinói védelmet. Kétszer is a rutinos hálóőrnek, Gianluigi Bufonnak kellett közbeavatkoznia. A 13. percben fejjel, majd három perccel később lábbal próbálkozott a fiatal támadó, de Buffon a helyén volt.

A támadások közben mintha megfeledkezett volna a védekezésről a Monaco, a Juventus pedig a 29. percben büntetett, mégpedig olyan támadásból, amelyben ketten is sarokkal továbbították a labdát. A gólpasszt Dani Alves adta, a befejezés pedig ahhoz a Gonzalo Higuaínhoz fűződik (0-1), akit sokat kritizáltak azért, hogy fontos meccseken nem szerez gólokat. A félidő hátralévő részében is a hercegségiek támadtak, de újabb nagy gólszerzési lehetőségeket nem tudtak kialakítani.

Monaco-gólhelyzettel kezdődött a második félidő: a 47. percben Falcao közelről lőhetett, de Buffon magabiztosan ölelte magához a labdát. Az 54. percben Marchisio előtt adódott óriási lehetőség, de lövését védte Subasic. Az 59. percben növelte előnyét a Juventus. Akárcsak az első találatnál, ezúttal is Dani Alves adott gólpasszt Higuaínnak, aki közelről helyezett a hálóba (0-2).



A Monaco egyre idegesebben, a Juventus pedig egyre magabiztosabban játszott. A 90. percben még volt egy nagy helyzete a francia csapatnak, de Germain fejesét Buffon hárította.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
AS Monaco (francia)-Juventus (olasz) 0-2 (0-1)
II. Lajos Stadion, 18 ezer néző, v.: Antonio Mateu Lahoz  (spanyol)
gólszerzők: Higuaín (29., 59.)
sárga lap: Fabinho (37.), illetve Bonucci (21.), Marchisio (58.), Chiellini (69.)
AS Monaco: Subasic - Glik, Jemerson, Sidibé, Dirar - Bakayoko (Moutinho, 67.), Fabinho, Silva (A. Touré, 82.), Lemar (Germain, 67.) - Mbappé, Falcao
Juventus: Buffon -  Barzagli, Bonucci, Chiellini - A. Sandro, Pjanic (Lemina, 89.), Marchisio (Rincon, 81.), Alves - Dybala, Mandzukic, Higuaín (Cuadrado, 77.)


Némileg szokatlan időpontban, szerdán rendezték az Európa Liga első elődöntőjét is, amelyen az Ajax Amszterdam az Olympique Lyont fogadta. A találkozót azért nem a megszokott csütörtöki játéknapon rendezték, mert akkor Hollandiában nemzeti ünnep, az Emlékezés Napja lesz.

A változtatás a jelek szerint a hazaiaknak jött be, mivel az Ajax fölényes, 4-1-es győzelmet aratott. A meccs egyik hőse a Burkina Fasó-i Betrand Traoré volt, aki amellett, hogy a 25. percben fejjel megszerezte a vezetést, majd a 71. percben ballal beállította a végeredményt, a 34. percben gólpasszt adott Kasper Dolbergnek. A találkozó másik hőse pedig a hazaiak másik afrikai támadója, Hakim Zijeh (fotó), aki Traorénak adott két gólpassza mellett Amin Younest is ideálisan szolgálta ki, a libanoni származású német pedig nem hibázott. Ezzel a marokkói lett az első, aki az EL történelme során egyetlen meccsen három gólpasszt tudott adni az elődöntőben. A franciák találatát Mathieu Valbuena jegyezte a 66. percben.

Érdekesség, hogy a holland csapat legutóbb 1995-ben szerzett négy gólt egy európai kupa elődöntőjében, akkor Louis van Gaal legendás tanítványai 5-2-re ütötték ki a Bayern Münchent. Akkor meg is nyerték a sorozatot, 1-0-ra legyőzve a címvédő Milant a döntőben.
    
Elődöntő, első mérkőzés: 
Ajax Amsterdam (holland)-Olympique Lyon (francia) 4-1 (2-0)

gólszerzők: B. Traoré (25., 71.), Dolberg (34.), Younes (49.), illetve Valbuena (66.)

    csütörtökön játsszák:
Celta Vigo (spanyol)-Manchester United (angol) 22.05 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: