2017-05-25 15:46:06• hírek • Kocsis Zoltán

Higgyük el: Itt jövő van és jövő lesz! Átadták a felújított és kibővített Boldog Scheffler János Központot

„Amit itt látunk, az Krisztusé! Isten vezetett el minket olyan emberekhez, vagy vezetett hozzánk olyan embereket, akik segíteni tudtak és akartak nekünk. Minden, amit itt látunk, azt mondja nekünk: higgyük el, itt jövő van és jövő lesz” - fogalmazott csütörtökön Nm.Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyés püspök azt megelőzően, hogy magyarul, németül és románul is Isten áldását kérte a Boldog Scheffler János Központra.

A központ ugyan már öt éve megkezdte szociális tevékenységét, az otthonául szolgáló Kazinczy utcai Zárda épületegyüttes jobb szárnya viszont alapos felújításra szorult. Amelynek finanszírozásából oroszlánrészt vállalt a nyílászárói révén világhírű Velux cég alapítványa. Ebből az összegből nem csak a homlokzatot újították fel és a tetőszerkezetet cserélték le, hanem az épület vendégszobákkal, a képzésekre szánt helyiségekkel bővült. Az alagsor hasznosításával, az új pincerész kialakításával pedig a terápiás medence is helyet kapott.

A Boldog Scheffler János Központ munkásságát Nm.Ft. Schönberger Jenő püspök Hám János püspök szellemisége folytatásának nevezte. Abban az épületben, a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek egyesületének otthonában, amelyet 175 évvel ezelőtt Hám János építtetett. Beszédében a püspök felidézte, hogy induláskor 7 nővér teljesített szolgálatot, 1949-ben pedig, amikor el kellett hagyniuk otthonukat, már 190-en voltak. A rendszerváltást 90-en élték meg, ők 1990-ben költöztek vissza. „Mert hittek benne, hogy továbbra is fontos dolgokat tehetnek a közösségért” - fogalmazott Pataki Csaba megyei tanácselnök, szinte kiegészítve a püspök gondolatmenetét.

Pataki köszönetet mondott, amiért 1990 után az egyház hitt abban, hogy ismét komoly társadalmi szerepet vállalhat; a nővéreknek, amiért hittek abban, hogy segíteni tudnak önzetlenül és a püspöknek, aki hitt abban, hogy a régióban példa nélküli tevékenységet tudnak elindítani és az épületet is újjá tudják varázsolni.

Kereskényi Gábor ünnepnapnak nevezte az átadás napját. Elmondta, polgármesterként már annak is nagyon tudott volna örülni, ha „csak” újjá varázsolják az épületet. Ám a Boldog Scheffler János Központ ennél jóval többet ad a városnak, a közösségnek: hiánypótló tevékenységet végez, amely kiegészíti az önkormányzati szociális hálót. Kereskényi megköszönte a támogatók segítségét és emlékeztetett rá, a polgármesteri hivatal évente 188 gyerek kezelését fedezi, ami reálértékben 100.000 eurót jelent. „Ha mindeki tisztára seperné saját portáját, akkor tiszta lenne a világ” - zárta beszédét Teréz anya szavaival, majd hozzátette: Önök megtették a magukét, rajtunk a sor.

Köszöntötte a jelenlévőket – soraikban Turos Lóránd szenátorral, Magyar Lóránd parlamenti képviselővel, Altfatter Tamás alprefektussal, a tanfelügyelőség, szociális egyesületek képviselőivel – dr. Talián Krisztián, a központ vezetője és Fazekas Brigitta szakmai vezető is. A felújítás költségeiből jelentős részt vállaló dániai Velux Alapítvány képviseletében Jens-Jörgen Pedersen gratulált a megvalósításhoz.

A Boldog Scheffler János Központ a gyermekek egészséges fejlődéséért és a sajátos nevelést igénylők fejlesztéséért dolgozik nap mint nap. Egyik fő feladatának tekinti a prevenciós tevékenységek, a különböző szűrővizsgálatok fontosságának tudatosítását. De bizalommal fordulhatnak a központhoz a megkésett fejlődéssel élő gyermekek családjai, a rehabilitációra szoruló gyermekek és felnőttek is.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: