2013-12-12 14:20:06• hírek • Szatmár.ro

Hidvéghi: történelmi lehetőség előtt áll a magyar nemzet

Szatmárnémetiben tartózkodik Hidvéghi Balázs, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke.

Kétnapos látogatásra érkezett Szatmárnémetibe a FIDESZ Külhoni Magyarokért Felelős stratégiai igazgató-helyettese, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, Hidvéghi Balázs. A látogatása során helyi politikai és egyházi vezetőkkel tárgyalt a jövő évben sorra kerülő magyarországi parlamenti választások témájában és információkat szolgáltatott a szavazást megelőző regisztráció kapcsán. Találkozott Nm. Ft. Schönberger Jenő püspökkel, Kovács Sándor esperessel, egyeztetett Pataki Csabával, Kereskényi Gáborral és Erdei D. Istvánnal, valamint meglátogatta a helyi Demokrácia Központot és a Református Gimnáziumot.

- Történelmi lehetőség előtt áll a magyarság, ez a lehetőség pedig az, hogy jövőre a 2014-es magyar országgyűlési választásokon közösen dönthetünk arról, hogy milyen legyen a magyar parlament összetétele. Ilyen értelemben közösen dönthetünk arról, hogy milyen úton menjen tovább Magyarország. Először lesz lehetőség egy évszázad után arra, hogy a magyarok egy ilyen döntést közösen meghozzanak. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: levertük azt a lakatot, amit a történelem helyezett a magyarságra, az egyszerűsített honosítással pedig kinyitottuk a kaput. A szavazás lehetősége kifejezi az összetartozás érzését, hogy bár a magyarok több országban élnek itt a Kárpát-medencében és a világon is, de összetartozunk, összeköt minket a nyelvünk, az identitásunk és a kultúránk - mondja Hidvéghi Balázs.

A politikus szerint azonban a külhoni, honosított magyarok szavazásának lehetősége felelősséggel is jár: ahogy a magyar alkotmány felelősséget visel a külhoni magyar közösségekért, részünkről ez egy felelősség az Anyaország felé.

Ahogy a romániai magyar politikusok, úgy Hídvéghi Balázs is arra biztat, hogy éljünk a lehetőséggel, a szerzett joggal.

Mikor lesznek a választások?

Az alkotmány szerint a választásra minden negyedik évben áprilisban vagy májusban kell sor kerüljön, egy vasárnapi napon. Az első dátum április 6 lehet, az utolsó pedig május 25. Erről Áder János köztársasági elnök fog dönteni, amennyiben pedig az utolsó lehetséges dátumot választja, ez egybe fog esni az európa-parlamenti választásokkal. Hidvéghi szerint akár egyszerre kerül sor a két választásra, akár külön, mindkét esetben fontos, hogy a magyarok véleményt nyilvánítsanak, mert a brüsszeli erős képviselet nagyon fontos, komoly jelentőséggel bír a magyarság számára.

Hányan szavazhatnak?

A Szatmár.ro kérdésére a politikus elmondta: nemrég ünnepelték meg az 500 ezredik honosítást, a választásokig pedig valószínűleg még további 70-80 ezer honosítási procedúra fejeződik be. Mivel a honosított állampolgárok egy része korából fakadóan még nem szavazásra jogosult, valószínűleg olyan 400-420 ezer körüli lesz a választásra jogosultak száma. Ebből eddig közel 80 ezer személy regisztrált már.

Hogyan és hol lehet regisztrálni a választásokra?

Regisztrálni levélben vagy interneten keresztül lehet. Az interenetes cím a www.valasztas.hu, itt lehet online regisztrálni, innen le lehet tölteni a regisztrációs űrlapot, ha valakinek éppen ez a verzió az előnyösebb. Ezt a lapot valószínűleg sokan postán már megkapták, de hozzá lehet jutni a helyi magyar szervezeteknél is. Regisztrálni a választást megelőző 15. napig van lehetőség. A regisztrációban szintén a helyi magyar szervezetek tudnak segíteni.

Hogyan lehet majd szavazni?

A szavazólap levélben fog megérkezni a regisztrált választókhoz és levélben lehet szavazni is. A megkapott levélben - szavazócsomagban - lesz a szavazólap, az igazolólap és egy kis boríték. A kis borítékba kerül majd a szavazólap, a leadott szavazattal, ez pedig egy nagyobb borítékba, amelyben benne lesz az igazolólap is. Ezt a csomagot kell visszajuttatni Budapestre, akár postai úton, akár a Kolozsvári Főkönzulátus munkatársainak odaadni, akik eljuttatják a választási központba. Ebben is a választók segítségére lehet mondjuk a Szatmárnémeti RMDSZ, a náluk leadott borítékok pedig a konzulátuson keresztül eljutnak a választási központba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: