2018-10-26 12:42:15• hírek • Bede Emőke

Hibrid buszok után jöhetnek az elektromosak?

Nemrégiben ez a hibrid autóbusz cirkált a város utcáin.
Nemrégiben ez a hibrid autóbusz cirkált a város utcáin.

Tudod, hány éves a legfiatalabb autóbusz, mely napi szinten cirkál a város útjain? Éppen tíz, így a Transurban gépparkja korántsem nevezhető újnak, sőt, nagy szükség volna néhány mai darabokra.

Mint arról a Szatmár.ro több ízben is beszámolt már, az önkormányzat komoly előrelépéseket tett annak érdekében, hogy vadonatúj autóbuszokkal frissítse a helyi tömegközlekedési vállalat buszállományát. Ennek szemmel látható bizonyítékával már a lakosság is találkozhatott, ugyanis az elmúlt hónapokban több ismert márka is elhozta városunkba a legújabb környezetvédelmi irányelveknek megfelelő, hibrid technológiával működő autóbuszokat. Bár ez a procedúra még nem zárult le, a polgármesteri hivatal elektromos autóbuszok vásárlását is kilátásba helyezte. Mi több, ezzel kapcsolatban fontos döntést hoztak a csütörtöki tanácsülésen.
 

Az elfogadott határozattervezet ahhoz volt feltétlenül szükséges, hogy Szatmárnémeti jelentkezhessen egy nemrégiben kiírt, elektromos buszok vásárlását támogató pályázatra. Ehhez vállalni kellett, hogy az önkormányzat sikeres elbírálás esetén a megítélt összeg 20 százalékát önerőből fedezi, azaz a 20 millió lejből 4 milliót biztosít a város kasszájából. Bár első ránézésre ez hatalmas összegnek tűnhet (s ezt sérelmezték is a szociáldemokraták), de környezetvédelmi szempontból, a hosszú távú hatásokat nézve kiemelten fontos, hogy csökkentsék a város területén tapasztalható szén-dioxid-kibocsátást.


​Szatmárnémeti önkormányzata egyébként 20 új autóbusz vásárlásához szerzett Európai Uniós forrásokat, hogy az egyre inkább zsúfoltabb közlekedést csökkentse a városban. "Saját költségvetésből és uniós forrásokból is elkezdjük a tömegközlekedési gépparkunk felújítását. Első lépésként 5 darab Euro 6-os, diesel autóbuszt vásárolunk, majd 20 hibrid járművet. Utóbbi azért is előnyös, mert a trolibuszokkal ellentétben nem kell kiépítenünk hozzá az infrastruktúrát." - nyilatkozta korábban Kereskényi Gábor polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: