2009-06-06 16:35:50• hírek • MTI/AFP/AP

Hibaüzeneteket küldött a lezuhant gép

Az Air France légitársaság hétfőn lezuhant Rio de Janeiro-Párizs járata öt perc alatt 24 hibaüzenetet küldött, mielőtt eltűnt a radarképernyőről - közölte szombaton a vizsgálatokat végző francia csoport vezetője.

Paul-Louis Arslanian elmondta azt is, hogy a robotpilóta nem működött. Egyelőre nem tudni, hogy azt a pilóták kapcsolták-e ki, vagy a műszer felmondta a szolgálatot a gép sebességét jelző ellentmondó adatok miatt.
Az Airbus gyártója közölte: kiderült, hogy a műszerek ellentmondó adatokat jeleztek, miközben a gép az Atlanti-óceán felett viharzónában haladt.
Arslanian közölte, hogy a vizsgálatban részt vevők több száz négyzetkilométeres területen kutatnak az Airbus A330-as típusú gép roncsai után. Létfontosságú, hogy megtalálják azt az adót, amely jelzi a feketedobozok helyzetét.
A szakértők a gép legutolsó magassági és sebességi adatai alapján igyekeznek rábukkanni az utasszállító roncsaira. A tengeráramlatok közrejátszhatnak abban, hogy a gép maradványai elsodródnak arról a helyről, ahova zuhant.
Laurent Kerleguer, a tenger mélyén lejátszódó folyamatok szakértője kijelentette, hogy a roncsok lehetséges helyszíne a tengernek egy olyan pontján van, ahol a mélység 4600 métertől mintegy 800 méterig terjed. A víz sótartalma és hőmérséklete ugyancsak befolyásolja azt a távolságot, amilyen messzire a jeladó sugározta szignálok eljutnak.
Az Airbus helyi idő szerint vasárnap este indult a brazil nagyvárosból, Rio de Janeiróból Párizsba, de a felszállást követően négy óra múlva eltűnt. Fedélzetén 228-an tartózkodtak. Ez volt az Air France legtöbb halálos áldozattal járó, és 2001 óta a világ legsúlyosabb légi katasztrófája.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: