2009-10-05 13:32:29• hírek • Gozner Gertrud

Folytatódik az oltási kampány

Második szakaszához ért a méhnyakrák-elleni oltást népszerűsítő kampány - nyilatkozta a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Dr. Lidia Tamas, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság védőoltási programokért felelős szakembere.

Az első szakasz július 16-án vette kezdetét, amikor is az orvosokat készítette fel az Egészségügyi Minisztérium, hogy ne idegenkedjenek beadni az oltást. A második szakaszban a családorvosokon és az iskolák egészségügyi személyzetén a sor, hogy meggyőzzék a szülőket az oltás hatékonyságáról és ártalmatlan voltáról - fejtette ki a szakember.

A méhnyakrákot okozó humán papillóma vírus elleni oltási kampányt először 2008 őszén szervezték meg a negyedikbe járó iskoláslányok között. Azonban ez az akció hamarosan felfüggesztésre került, mivel kellő információ hiányában sok szülő megtagadta a vakcina beadását a gyermekének. A korábbi kampány nagy hibája az volt, hogy a szülőket nem láttuk el megfelelő információmennyiséggel, nem voltak kellően dokumentálva és az oltást ellenző, negatív tartalmú hírek jutottak el hozzájuk - magyarázta Tamas.

Az őszi kampány során a nyáron felkészített egészségügyi szakemberek beszélnek a szülőkkel és a tanárokkal. Október és november folyamán az orvosok megosztják a hatodik és hetedik osztályos lányok szüleivel az oltással és a rákmegelőzéssel kapcsolatos valódi eredményeket - közölte a szakember. Az idei kampányra ugyan kitolták a beoltandó korosztály életkorát, de az még mindig illeszkedik az immunizáláshoz szükséges életkorba. Mindenképp tizenöt év alatt kell beadni az oltást, hogy optimálisan kifejthesse a hatását, ezért most a tízévesek helyett a már érettebb, 12-13 éves korosztály kerül sorra - magyarázta a közegészségügyi igazgatóság szakembere.

A szülőket leginkább az riasztotta meg a tavalyi kampányban, hogy az írásos belegyezésüket kérték és mivel ilyennel még nem találkoztak, féltek aláírni, mert azt hitték súlyos következményei lehetnek az oltásnak - fejtette ki a szakértő. A HPV-elleni oltási kampányra mindenképp szükséges van, mivel Románia Európában vezető helyett foglal el a méhnyakrákos elhalálozások tekintetében. Sőt, a statisztikai adatok alapján csupán Romániában évente 2400 halálesetet regisztrálnak, holott az egész Egyesült Államok területén évente 3600 nő lesz a méhnyakrák áldozata - figyelmeztet a szakember.



Dr. Lidia Tamas az oltás szükségességéről beszélt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: