2018-02-16 11:05:28• hírek • MTI

Hiányos román nyelvtudása miatt aláztak meg egy magyar diákot Temesváron

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordul Romániában a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ), amiért egy temesvári egészségügyi intézmény orvosa hiányos román nyelvtudása miatt megalázott egy székelyföldi magyar diáklányt - tudatta számában az erdélyi Krónika című napilap.

Az esetet Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző a Székely Hírmondóba írt véleménycikkében tárta a nyilvánosság elé, majd Benkő Erika parlamenti képviselő csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén bejelentette, hogy az általa vezetett MIJSZ nem hagyja következmények nélkül a dolgot.


Az edző beszámolója szerint a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es korosztályú leány kosárlabdacsapata az elmúlt hétvégén Temesváron játszott az országos bajnokság elődöntőjében, néhány játékosnak azonban a helyszínen kellett pótolni a játékoskönyvéből hiányzó, sportorvos által láttamozott jóváhagyást.


A vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta az egyik tanítványomat, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul. A kórlapjának hátára azt írta, hogy az a gyerek, aki nem beszél románul, az ne utazzon a csapattal” – állította az edző.


Farkas Alpár szerint a megalázások sora a szállodában is folytatódott, ahol szintén számon kérték a gyerekektől, hogy miért nem tudnak folyékonyan románul. Hozzátette: ha az eset Moldvában történik, szóvá sem tette volna, de a magyar határ szomszédságában, a több nemzetiségéről híres Temesváron “mégiscsak megdöbbentő”.


Benkő Erika rámutatott: az orvos ellen hivatali visszaélés vádjával bírósági eljárás is indítható. Az RMDSZ politikusa felhívta a figyelmet: a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat bárkinek kész segíteni, aki hasonló eset miatt jogi támogatásra szorul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: