2013-01-16 17:33:37• hírek • Kocsis Zoltán

Heves vita után fogadta el a tanács a buszútvonalak tervét

A szerdai rendkívül tanácsülésen a Szatmár Megyei Tanácsnak (MT) végre sikerült elfogadnia a megyén belüli személyszállítás 2013-2019-es időszakra vonatkozó útvonalakról szóló tervet. A folytatásban a közlekedésügyi minisztérium írja ki a közbeszerzési licitet a 93 útvonalra és ő adja ki a licencet is.

Az MT szakapparátusa a jelenlegi 73-ról 93-ra növelte az útvonalak számát. Az ülésen a tanácsosok további öt módosító indítvánnyal álltak elő - ebből négyet el is fogadott a testület. A Löchli Tünde elnökölte szociális bizottság javaslatára a Szatmárnémeti - Felsőboldád útvonal Alsóboldádig tarta majd. Csehi Árpád alelnök indítványozta, hogy a Szatmárnémeti - Nagymadarász - Szakasz - Krasznabéltek útvonal helyett Szatmárnémeti - Nagymadarász - Géres - Gyöngy legyen a buszok iránya - érvelése szerint a gyöngyieknek ez rövidebb, így kevesebb idejükbe és pénzükbe kerül. A közlekedési bizottság azt javasolta, hogy a Szatmárnémeti - Egri útvonalon négy helyett egy busz járjon majd, a Szatmárnémeti - Pusztadaróc - Dara útvonalon pedig Pusztadarócon legyen köztes megálló.

A heves vitát nem ezek, hanem a közlekedési bizottság azon javaslata váltotta ki, mely azt kezdeményezte, hogy a Szatmárnémeti - Túrterebes - Túrterebesszőlőhegy útvonalat egészítsék ki Kisgércével. Az indoklás szerint így a kisgérceieknek legkevesebb nyolc kilométerrel kevesebbet kell utazniuk ahhoz, hogy Szatmárnémetibe érjenek - ezzel pénzt és időt megspórolva. Alexnadru Panea hozzátette továbbá, hogy Túrterebesszőlőhegy fele gyakorlatilag Kisgércéhez tartozik, miközben maga a település Túrterebes községhez. Ilyen körülmények közepette pedig, tette hozzá, abszurd, hogy a kisgérceiek ne tudjanak direktbe eljutni a szomszédos község központjába. Látva Mircea Govor alelnök ellenkezését, a PDL-és tanács heves kirohanást indított a megyei tanács ellen. „Jó lenne, ha a szakbizottságokban uralkodó racionalizmus a megyei tanács ülésein is tetten érhető lenne! Ezzel szemben az üléseket egyesek mindig érvényesítik akaratukat! Ilyen körülmények között fölöslegessé válik a szakbizottságok munkája", fakadt ki.

A tanácsosok öt perces szünetet is beiktattak a vita miatt, majd abban állapodtak meg, hogy egyelőre marad a Szatmárnémeti - Túrterebesszőlőhegy változat. Aztán ha a lakosság vagy a szolgáltatók változtatást kérnek, akkor menet közben amúgy is módosítani lehet...

Govor mellesleg azzal utasította el a javaslatot, hogy Kisgércét két másik útvonal is érinti, a megyei tanács viszont lehetőleg ki szeretné iktatni az átfedéseket. Ehhez képest Szatmárnémetiből indul majd busz Szatmárpálfalván keresztül Dobrácsapátiig, Szamoskóródig, Nagykolcsig, Szamoslippóig és Szelestyehutáig is....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: