2013-01-21 18:43:19• hírek • Kocsis Zoltán

Heves támadást indított az USL az RMDSZ ellen

A Szatmár megyei USL „hazugnak és megtévesztőnek" nevezte Kereskényi Gábor parlamenti képviselőt, Dorel Coica polgármester szerint pedig Szabó István és Ilyés Gyula miatt veszítette el Szatmárnémeti a Pannóniát és a Filharmóniát, valamint a közpénzek elherdálásával vádolja elődjét. Ilyés szerint Coica tehetetlenségét álcázza a támadásokkal és a prefektúrát okolja a Filharmónia sorsáért.

Heves vérmérsékletű sajtótájékoztatót tartott hétfő délelőtt Dorel Coica polgármester, amelyen támadásokat indított a helyi RMDSZ egyes meghatározó tagjai ellen. A város első embere először is határozottan kijelentette, hogy Szatmárnémeti élén egy jól működő négy tagú csapat áll (Marcela Papici és Radu Roca alpolgármesterekkel, valamint a kinevezés tényét még nyilvánosan soha be ne jelentő Dan Babut városmenedzserrel kiegészülve) és ez a felállás a következő négy évig nem is fog változni.

A polgármester ezzel Kereskényi Gábor azon pénteki kijelentéseire kívánt válaszolni, amelyben a parlamenti képviselő kijelentette: tárgyalásokat folytatnak az USL-vel annak érdekében, hogy az RMDSZ megkapja Szatmárnémeti egyik alpolgármesteri székét, valamint az alprefektusi tisztséget.

A nap folyamán aztán a helyi USL is kiadott egy közleményt, melyben egyenesen „hazugnak és megtévesztőnek" nevezte Kereskényit, leszögezve, hogy a helyi szervezet semmiféle tárgyalást nem folytat az RMDSZ-szel. Az igazsághoz hozzátartozik: a képviselő egy szóval sem állította, hogy a helyi szervezettel folytatna tárgyalást az RMDSZ...

A folytatásban Coica jelentette be: a Pannónia szálló után Szatmárnémeti elveszítette a Filharmónia épületét is. Újságírói ösztökélésre aztán hozzátette, hogy a város vesztésre áll a Filharmónia tulajdonjogáért folyó perben. „Az embereknek tudniuk kell, hogy a Pannónia és a Filharmónia elveszítése kizárólag Szabó István és Ilyés Gyula rovására írható", ismételgette a polgármester. Coica kijelentette továbbá, hogy az Ilyés Gyula vezette városvezetés éveken keresztül nem megfelelő módon költötte el a közpénzeket - bár konkrétumokat nem fűzött hozzá.

A Filharmónia épületének fala

A Szatmár.ro megkeresésére Szabó István egykori megyei tanácselnök visszautasította a vádakat. Elmondása szerint őt azért támadja a mostani városvezetés, mert neki részvényei voltak a Pannónia szállót birtokló SC Dacia SA-ban. „Alig 1,5, legfeljebb 2%-os tulajdonrészem volt a vállalatban, amit még jóval azt megelőzőleg vásároltam, hogy a megyei tanács elnöke lettem. Mit tehettem volna én az eladás megakadályozásáért, ilyen kevés tulajdonrésszel?" A vállalkozó leszögezte, hogy amíg ő résztulajdonosa volt a Pannóniának, a Filharmónia nem képezte annak részét. „Miként került ilyen helyzetbe a Filharmónia, azt nem tudom. A városnak simán meg kellett volna nyernie a pert a Filharmóniáért. Amiért nem sikerült, most Ilyés Gyulára és rám akarja kenni a sarat", jelentette ki.

A Filharmónia ügyében Ilyés Gyula Radu Giurca korábbi és Eugeniu Avram jelenlegi prefektust okolja. A városi tanács ugyanis 2011. november 29-én egyhangúlag megszavazta, hogy a Filharmóniát a város tulajdonaként telekkönyvezzék, mivel korábban semmiféle telekkönyvi bejegyzése nem volt. A döntést azonban a Giurca vezette prefektúra az Adminisztratív Bíróságon megtámadta. „Kinevezése után személyesen tárgyaltam Avrammal és kértem, hogy lépjen vissza a pertől. Ám ő, aki tudomásom szerint közel áll a mostani városvezetéshez, nem volt erre hajlandó. Ha így tett volna, akkor most a város nevén lenne a Filharmónia", mondta Ilyés a Szatmár.ro megkeresésére.

„Ami a költségvetés megalkotását, a közpénzek elköltését illeti, arról a városi tanács döntött. Coica végig tagja volt ennek a tanácsnak, ám soha nem volt semmilyen ellenvetése! Vajon miért pont most ébredt fel? Fogalma se volt róla, miről szavaz, mert soha nem értett hozzá!", mondta Ilyés.

Az egykori polgármester azt is tudni véli, mi áll a hétfői támadások hátterében. „Egy éve mást se hallunk Coicától, minthogy majd én megoldom! Majd én, majd én! Nyolc hónap után azonban elő kellene állnia már valamivel, amire azt mondhatja, hogy  én megcsináltam! De semmit nem tud felmutatni! Most az idei költségvetésről kellene beszélnie, a beruházási tervekről. Ez nem, vagy csak csekély részben függ az országos költségvetéstől, hisz a helyi bevételek már ismertek", mondta Ilyés.

A Pannónia szálló ügyére visszatérve, az Állami Turisztikai Vállalat és a turisztikai minisztérium 1990-ben a SC Aurora SA-nak adta az épület tulajdonrészét. Utóbbiból 1995-ban jött létre a SC Dacia SC és a SC Aurora SA - a Pannónia az előbbi tulajdonába került. Ám csakis az épület vendéglátással foglalkozó része, amint azt Szabó István elmondta - éppen ezért nem lehetett része a Filharmónia! A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal 1995 óta vitatja ezen lépések jogi alapjait, ám több mint egy évtizedes pereskedés után elveszítette a pert - a Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság 2005. június 8-i döntése értelmében. A magánkézben lévő SC Dacia SA ezt követően adta el a műemléket jelenlegi tulajdonosának, Vasile Tantas avasi vállalkozónak. Az ő keze alatt pedig a város szimbóluma lassan háborús területre hasonlít. Saját bevallása szerint pénze nincs a felújítására, megvenni meg nem akarja senki.

„Mivel magántulajdon, nem tehetünk semmit. Csak annyit, hogy kiszabjuk rá a legmagasabb kiszabható büntetést, 2500 lejt", vonogatta a vállát Coica és Papici a hétfői sajtótájékoztatón.

Tantas "áldásos tevékenységének" nyomai

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: