2015-02-25 17:03:47• hírek • Szatmár.ro

Heves szópárbajba torkollott a megyei tanács ülése

Csendesen indult, de hevesen fejeződött be a Szatmár Megyei Tanács szerdai rendes havi ülése.

A tanácsosoknak ezen az ülésen több, a megyei tanács alárendelt intézményének szavazták meg a működési szabályzatát a 2015-ös évre. Szavaztak továbbá az intézményekben betöltött tisztségekről, esetleges előléptetésekről is. Ebből lett először vita, ugyanis a liberális-párti Virgil Enatescu azt kezdte boncolgatni, hogy szükség lenne az előléptetések és személyi kiértékelések komolyabb figyelemmel követésére. Ő már tudta, ami hamarosan kiderült: a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központnál történt előléptetés során a menedzser, László Róbert az édesanyját is előléptette. Ez viszont csak akkor derült ki, amikor Adrian Stef kérte: a menedzser nevesítse az előléptetett személyeket - akikről egyébként tudni kell, hogy 2014 óta állnak az intézmény szolgálatában.

A menedzser kijelentette, hogy törvényesen járt el, hiszen az előléptetett személyeknek megvolt a munkával töltött ledolgozott éve, az intézménynél is elég időt töltöttek az előléptetéshez, a munkájuk kiértékelésekor pedig jó osztályzatot kaptak. László Róbert szerint azért sem történt törvénytelenség, mert édesanyja már akkor az intézménynél dolgozott, amikor őt kinevezték annak élére. A tanácsosok végül megszavazták a tervezetet.

Melyik tervezet a valódi?

Nem szavazták meg viszont, sőt, le is vették a napirendről a Szatmár Megyei Múzeum működési szabályzatának a megszavazását. Stier Péter tanácsos ugyanis jelezte, hogy az e-mailben kiküldött tervezet és a szakbizottságban megvitatott tervezet eltér egymástól. Valószínűleg egy régebbi verziót küldtek ki a tanácsosoknak - derült ki. "Még az ülés előtt jelezni kellett volna ezt a hibát, és akkor már most szavazhattunk volna a határozattervezetről" - mondta Stef. A tanácsos  kijelentette: jelezte a hibát a bizottság vezetőjének, az viszont figyelmen kívül hagyta a jelzést.

Stier az "Egyebek" pontnál is szót kért: amellett, hogy gratulál a szatmári Díjátadó Gála megszervezéséhez, szóvá tette, hogy ugyan a Szatmár Megyei Tanács által hozott határozat szerint a Kulturális és tanügyi szakbizottság dönt a díjazottak kilétéről, sem a tavaly, sem pedig az idén nem voltak megkérdezve. "Ha nem kíváncsiak a véleményünkre, akkor egyszerűen módosítsuk a szabályzatot, amit annak idején mindenki megszavazott" - mondta.

Adrian Cosma PNL-s tanácsos a Szatmár Megyei Tanács által működtetett kft.-nél tapasztalt alkalmazottszám-növekedésről érdeklődött, amellyel kapcsolatban már választ kapott a legutóbbi ülésen feltett kérdésre, ám új kérdést szegezett a vezetőkhöz. Stef jelezte, erre is szívesen válaszol, természetesen írásban.

Ekkor Mircea Govor ragadta magához a szót, aki kijelentette: a megyei tanácsüléseket nem kampányolásra, önmagunk népszerűsítésére kellene használni, hanem a megye ügyeinek megbeszélésére.

Ezt Stierhez és Cosmához címezte, előbbi pedig szóban reagált is. "Szomorúnak tartom, hogy a tanácsülésen az alelnök úr szerint nem mondhatjuk el a véleményünket, csak a jó dolgokról beszélhetünk" - mondta Stier.

Govor még hozzáfűzte: nem érti, hogy a tanácsosnak mi gondja volt a Szatmári Díjátadó Gálával, hiszen a díjak 80 százalékát az RMDSZ-esek kapták. "A kiemelkedő eredményeket természetesen nem a párt-hovatartozás, vagy a jelölők személye szerint díjazzuk" - mondta Stef, de Stier ezt már csak részben hallhatta, mert elhagyta az üléstermet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: