2017-10-26 14:51:06• hírek • Szatmár.ro

Heves indulatok a tanácsülésen

Október 26-án tartották az október havi rendes tanácsülést a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban. A gyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja a harmadik híd építése miatt elkerülhetetlen kisajátítások ügye volt.

Mint ismeretes, a telkek kisajátításának ügyét már elnapolta egyszer a városi tanács, ugyanis gondok adódtak a tulajdoni viszonyok feltérképezésével és az elvégzett értékbecslésekkel.

Csütörtök délután azonban végre minden készen állt arra, hogy a harmadik híd ügyében egy fontos fázis végére pont kerülhessen. Ez nem ment zökkenőmentesen, mivel a határozat ismertetése után az ellenzék több kérdést is felvetett a tervező cég által bemutatott dokumentációkkal kapcsolatban. Többek között arra is rákérdeztek, hogy mi okozza az első és a második, frissen elkészült megvalósíthatósági tanulmány közötti különbségeket, pontosabban a kivitelezés időtartamában és összköltségében beállt változásokat.

A gyűlésen természetesen jelen volt a tervező cég képviselője is, aki elmagyarázta, hogy az első tanulmány évekkel ezelőtt készült, az abban foglalt információk tehát ma már nem relevánsak. Az új adatokat a tanulmány frissítése által nyerték, mely során már figyelembe vették az azóta betervezett apróbb szerkezeti változtatásokat is.

Nem csak az ellenzék volt azonban, aki szeretett volna hozzászólni az ülésnek e napirendi pontjához. Jelen volt ugyanis a Strand utca három lakója, akik közös panaszuknak szerettek volna hangot adni. A lakók kifejtették, hogy számukra elkeserítő és egyben dühítő is a hivatal közönbössége irányukban. Mint elmondták, a harmadik híd és a kisajátítások ügyének változásairól csak a helyi sajtóból értesültek, ugyanis hivatalos úton semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Emellett a telkek és épületek árának felbecslési módjával sem értettek egyet.

A szavazás előtt a tanácstagok reagáltak a lakók sérelmeire: tudatában vannak a ténynek, hogy a kisajátítások során odaítélt összegek nem váltják ki egy élet munkáját, viszont a projekt minden pontjában megfelel a jelenleg érvényben lévő kisajátítással kapcsolatos törvénykezéseknek.

A hozzászólások és ellenvetések megvitatása után a tanács egyöntetűen megszavazta a tervezetet, így a híd megvalósítása egy következő fázisába léphet. A dokumentáció leadási határideje október 30, az elmondottak alapján ezzel nem lehet gond, mivel minden készen áll az iratok benyújtására és következhet a finanszírozási szerződés aláírása.

Kereskényi Gábor polgármester a határozati pont megvitatása ideje alatt azt is bejelentette, hogy a kiváltandó engedélyek közül az utolsót, a vízügyisek jóváhagyását percekkel azelőtt vette át Magyar Lóránd parlamenti képviselő Bukarestben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: