2009-11-23 12:13:58• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Hetvenöt százalékos feldolgozottság

vA szavazatok csaknem 75 százalékos feldolgozottsága után továbbra is változatlan a romániai elnökválasztás eredménye, amely szerint Traian Basescu és Mircea Geoana kerül be a december 6-án sorra kerülő második fordulóba.

Az Országos Választási Iroda (BEC) hétfő délelőtti részeredményei szerint a szavazókörzetek 74,14 százalékos feldolgozottsága alapján a Demokrata Liberális Párt (PD-L) támogatásával indult jelenlegi államfő 32,84 százalékot ért el, a második helyen Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje végzett 29,82 százalékkal. A harmadik helyen Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje áll, aki 20,35 százalékos eredményével kiesett a versenyből.

Antonescut Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltje követi 5,42 százalékkal. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje 4,44 százalékot szerzett. A magyar politikus a részeredmények szerint 317 011 szavazatot gyűjtött össze.

Sorin Oprescu, a függetlenként indult bukaresti főpolgármester a választók szavazatának 3,32 százalékát gyűjtötte be. George Becali, az Új Generáció Pártjának vezetője mindössze a voksok 1,87 százalékát kapta meg. A többi jelölt mind egy százalék alatti eredményt könyvelhet el.

Az elnökválasztással egy időben tartott, az egykamarás parlamentről és a törvényhozók számának csökkentéséről szóló népszavazásra adott válaszok között elsöprő többségben vannak az igenek. A szavazatok csaknem 70 százalékos feldolgozottságánál a szavazati joggal rendelkezők 50,61 százaléka adta le a voksát. Az egykamarás parlament bevezetésével a szavazók 77,39 százaléka ért egyet, 22,61 százaléka ellenzi azt. A törvényhozók számának maximum 300-ra való csökkentésével - a jelenlegi 471-ről - a szavazók 88,87 százaléka ért egyet, 11,13 százalékuk ellenzi.


Kelemen Hunor: az exit poll 3,6 százalékot mutatott
Kelemen Hunor: az exit poll 3,6 százalékot mutatott


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: