2009-02-26 15:09:21• hírek • MTI

A Skype-ot a bűnözők is használják

Nagy fejtörést okoz az európai bűnüldöző szerveknek a világ egyik legnépszerűbb internetes csevegő telefonáló és videokamerás programja, a Skype. A probléma forrása, hogy a különböző bűnszövetkezetek lehallgathatatlan telefonként használják fel előszeretettel.

A Skype gyakorlatilag a Messenger mellett az egyik legnépszerűbb csevegő program és mivel telefonként is használhatjuk (akár valódi telefonszámokat is hívhatunk segítségével) ezért tulajdonképpen hatékonyabb és többet is tud, mint a Microsoft-féle szoftver. Sokan "okostelefonjukról" (smartphone-jukról) szinte bárhonnan, bármikor felhívhatnak bárkit, ha egy vezeték nélküli internetes hálózat közelébe kerülnek.

Épp emiatt használják a bűnözök is előszeretettel, lévén a Skype másik fontos tulajdonsága, hogy nem lehet lehallgatni - olvashatjuk az ITPro honlapján. Olaszországban például a drog és fegyverkereskedők, illetve a prostitúcióhálózatokban érdekelt bűnözők manapság szinte kizárólag a Skype-olnak. Úgy tűnik, azonban az európai bűnüldöző szervek megelégelték, hogy az új technológia miatt nem tudnak hozzáférni a leleplező beszélgetésekhez.

Az Európán belüli országok szervezett bűnözése ellen fellépő Eurojust nevű szervezet ugyanis azt szorgalmazza, hogy olyan internetes rendszereket alakítsanak ki, amelyeknek köszönhetően ezentúl a Skype-ot is le lehet majd hallgatni.

Carmen Manfredda, az Eurojust olaszországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: "ezzel nem az a célunk, hogy a felhasználókat gátoljuk a Skype használatban, vagy visszaéljünk ezzel a lehetőséggel, hanem hogy megakadályozzuk a bűnözőket abban, hogy a Skype, vagy a hozzá hasonló rendszerek segítségével könnyedén lerázzák magukról a bűnüldöző szerveket világszerte... Természetesen figyelni fogunk az emberi jogokra is."

A Skype szóvivője az üggyel kapcsolatban közölte: "A Skype természetesen együtt fog működni a bűnüldöző szervekkel és az Eurojusttal - amennyire ez technikailag és jogilag lehetséges. Ugyanakkor kicsit sajnálatosnak tartjuk, hogy nem vették fel velünk előbb a kapcsolatot, mielőtt ezeket a pontatlan információkat megosztották a nagyközönséggel."

A Skype közelebb hozza az embereket egymáshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: