2020-02-28 12:49:07• hírek • Bede Emőke

Hetvenöt év után végleg bezár a szatmári Mondiala

Fotó: GNV
Fotó: GNV

Hosszú évtizedeken át Szatmárnémeti gazdasági szférájának meghatározó eleme volt, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a város nagyöregje, a Mondiala búcsút int a városnak.

A szatmári Mondiala Rt. gyökerei egészen 1935-ig nyúlnak vissza, amikor is a készruhagyár – a kommunista eszmékhez illeszkedve – „Munca” néven kezdte meg tevékenységét, majd 1945-től kezdve napjainkig, azaz 75 éven át Mondialaként létezett. 1960-ban a gyár megkapja az első külföldi rendelését, mely végre meghozza számára a várva várt elismerést határokon innen és túl. Ezt követően évről évre bővítették termékskálájukat és fokozták a kifejezetten külföldre készült készruhák gyártását is. Jelentős mérföldkőnek számít a Mondiala történetében, amikor a Szatmárnémetiben elkészített termékekkel egyszerre 10 országban, a Szovjetunióban, a Német Demokratikus Köztársaságban, a Német Szövetségi Köztársaságban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Ausztriában és az Egyesült Államokban is lehetett találkozni.
 

A kommunista rezsim bukása után, 1990-ben a Mondiala teljes állami tőkével rendelkező társasággá lesz, s e formában működik tovább '95-ig, amikor is megtörténik a cég privatizációja. A cég ekkor jelentős fejlesztéseken megy át, a minőségi, főként női készruhái által pedig tovább erősítette presztízsét a piacon. A sikeres üzlet kocsija azonban egy adott ponton kisiklott: míg 1980-ban még mintegy 3 ezer személyt foglalkoztatott a cég, addig mostanra alig 100-an maradtak. Végül pedig bekövetkezett, amit már sejteni lehetett egy ideje: márciusban végleg bezár Szatmárnémeti egyik ikonikus vállalata. Mi több, a Mondiala falára már fel is került a hirdetőtábla, mely szerint az épület jövő hónaptól bérelhető.
 

„Szomorú vagyok, mert ezzel egy szimbólum szűnik meg létezni. A forradalom előtt Szatmárnémeti lakossága két részre volt szakadva: voltak, akik az Unioban dolgoztak, és voltak, akik a Mondialában. Mostanra ezek helyén már csak a sírkőként magasodó épületek maradtak, melyek már nyomokban sem őrzik az egykori csillogást” - reagált a hírre Facebook-oldalán az egyik szatmári divattervező, Cosmin Muresan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: