2017-07-12 12:49:49• hírek • Szatmár.ro

Hetvenéves érettségi találkozó is lesz az idei, 26. Véndiáktalálkozón

Háromnaposra duzzadt a véndiákszövetség éves rendezvénye: lesznek sportesemények, komolyzenei koncert, életút-interjú, könyvbemutatók, kiállításmegnyitók és fergeteges buli is. A programmal kapcsolatban Gönczy Gábor elnök és Tóth Géza tartott sajtótájékoztatót.

Július 14-15-én szervezi meg a Szatmárnémeti Véndiákszövetség az idei véndiáktalálkozót. Amely ráadásul háromnapos lesz, hiszen már július 13-án, mondjuk úgy, a nulladik napon is tartanak eseményeket.

Ekkor készít például Kereskényi Sándor irodalomtörténész és muzeológus nyilvános életút-interjút a legendás szatmári matematikatanárral, Tóth Lászlóval. Ez csütörtökön, 17 órakor kezdődik, a helyszín pedig a Szatmári Református Gimnázium tanári szobája lesz. Ezzel szinte párhuzamosan, 17.30-kor a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban tartják a Ligeti L. Zoltán asztalitenisz vándorkupát, amelyen az 1950-es, 1960-as évek legendás szatmári asztaliteniszezői vesznek ütőt a kezükbe. Pénteken aztán amatőr asztaliteniszezők mérhetik össze tudásukat - erre pedig még mindig lehet jelentkezni.

Pénteken, július 14-én a találkozó hagyományos programja 17.30-kor veszi kezdetét, amikor a résztvevők koszorút helyeznek el a Kölcseyben az In Memoriam táblánál, az elhunyt tanárok és diáktársak tiszteletére.

A Dinu Lipatti Filharmóniában 18 órakor kezdődő ünnepi nyitóműsorban előbb Tiszolczki Nikoletta hegedűművész és Boda Balázs zongoraművész, Dr. Fátyol Rudolf debreceni tanítványai fognak koncertezni, majd verses-zenés összeállítást láthatunk László Zita, Hencz József és Hencz Márk közreműködésével „Pedig tudtam a szót...” címmel. Ezt követi a beszélgetés a szatmári vívósport hőseivel – Pesek Attila sportújságíró faggatja majd olimpiai élményeikről a szatmári éremszerzőket, Pop Simonát és Osváth Richárdot.

Július 15-én, szombaton 10 órakor lesz a gyülekező, 11 órától kezdődik a program a becsengetéssel és a kerek évfordulós érettségi találkozós osztályok ünnepi bevonulásával. Ezt követően köszöntik majd a legtávolabbról érkező véndiákot és a legidősebb résztvevőt is.

Gönczy Gábor egyesületi elnöktől megtudtuk: idén csak a Református Gimnázium épületében harmincöt osztálytalálkozót tartanak majd – ezek között pedig van olyan, amelyen két vagy három osztály tart közös találkozót. A véndiáktalálkozó 26 éves történetében pedig idén tarthatják a második 70 éves érettségi találkozót!

Szombaton a Református Gimnázium tornatermében lesz látható Ábrám Zoltán Erdélyi református élet című fotókiállítása, Muhi István Fogságnapló című, láger-emlékeket megörökítő miniatűr festménykiállítása, Kóter László szobor-, illetve Podolyák Vilmos festménykiállítása. Sőt, a szervezők külön emléksarkot alakítottak ki Tarczy István műveiből, aki a legutóbbi találkozón szintén emlékkiállítást szervezett.

A Véndiáktalálkozó keretében Ábrám Zoltán három könyvét is bemutatják – ezek „Az ige testté lett”, a „Csodálatos tanúságtétel” és a "Dél-amerikai szentháromságok" címet viselik. Ábrám Noémi könyvével is megismerkedhetünk, a „Máriazelltől Csíksomlyóig – Találkozás Istennel, emberekkel” című kötet az 1400 kilométeres Mária-út gyalogos végigjárását követően összegzi a tapasztalatokat. Bemutatják Dr. Zagyva Miklós „Görbe tükör és miegymás” című kötetét is. Ötvenedik érettségi találkozója alkalmából Szatmárnémetibe érkezik Zirkuli Péter író és műfordító is – ezen a könyvbemutatón a „Noktürn, avagy A sánta ördög visszatér” című kisregényével köthetünk közelebbi ismeretséget.

A délutáni program 19 órakor kezdődik, fellép a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ néptáncegyüttese, 20 órától pedig Miklovics Anna énekel népdalokat. 21 órától operett-részletek és örökzöld melódiák hangzanak el, 21.40-től pedig Hutzel Levente könnyűzenei műsora következik.

Majd jön a várva-várt véndiákbuli Vargáékkal – éjfélig!

„Érdekesség, hogy a Szatmárnémeti Véndiákszövetség idén egy EU-s, határon átívelő Román-Magyar pályázat keretében némi támogatást nyert a rendezvény megszervezésére. A pályázatban partner Együtt a Dögei Nyugdíjasokért és Megváltozott Munkaképességűekért Egyesület húsz tagja is részt vesz majd az idei találkozón” - mondta Tóth Géza, a Véndiákszövetség alelnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: