2009-09-14 14:52:44• hírek • Gozner Gertrud

Hetvenedik születésnapját ünnepli

Nagyszabású önálló kiállítással emlékezik meg a Romániai Képzőművészek Egyesülete és a Szatmár Megyei Múzeum Ioan Sasu festőművész hetvenedik születésnapjáról és arról, hogy az alkotó immár 45 éve van művészi pályán.

A tárlat megnyitójára hétfőn délben a múzeum földszinti termében került sor, amelyen a művész számos szatmári pályatársa és tisztelője mellett Ilyés Gyula polgármester is részt vett.

A dupla évforduló alkalmából készített kiállítás ötlete a kolozsvári Művészeti Múzeumtól származik - fejtette ki a megnyitó beszédében a festő. Még 2006-ban vetették fel azt nagyszabású, összefoglaló kiállítás ötletét, amely az idén végre megvalósult. Júliusban a kolozsvári közönség tekinthette meg a művész munkáit, augusztus folyamán Nagybányán állomásozott a tárlat, míg szeptemberben a szatmáriak gyönyörködhetnek a festményekben.

Amint Sasu elmondta, mindegyik város kedves a számára, pályafutásának fontos állomásait jelentik. Kolozsvárhoz a gyermekkor és a tinédzserkor emlékei fűződnek, Nagybányán volt az első önálló professzionális kiállítása 1964-ben, míg Szatmár az aktív alkotói éveket jeleníti meg a számára, és itt érzi barátok közt magát.

A művész röviden bemutatta a kiállított munkáit is, amelyek a repülés, a tükröződések, az eső és napraforgó tematikái köré csoportosulnak. Ioan Sasu-tól azt is megtudtuk, hogy a kiállított művek többségét eddig még nem láthatta a szatmári közönség, mert az utóbbi két évben készültek.


Kiállítással ünnepelte hetvenedik születésnapját Ioan Sasu (középen) festőművész


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: