2009-11-30 14:09:37• hírek • Gozner Gertrud

Hetven millió lejnyi banktartozás

Október végén Szatmár lakossága 70 millió lejjel tartozott a bankoknak - derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) statisztikáiból. Ez az összeg szinte kétszerese a júniusban mért tartozásnak, amikor is a szatmáriak 34,9 millió lejnyi adósságot halmoztak fel a különböző pénzintézetek felé.

A közzétett adatokból kiderül, hogy az ősz közepén Szatmár megyében a lejben felvett hitelek összege elérte a 40,3 millió lejt, míg a valutában folyósított kölcsönök 30,7 millió lejre rúgnak. Összességében az elmaradások értéke 71 millió lejt tesz ki. A júniusi hónaphoz viszonyítva, tehát alig négy hónap alatt megkétszereződött az összeg.

A bankok képviselőinek előrejelzései szerint a jövőben jelentősen fog növekedni az elmaradások mértéke, főleg hogy közelednek a téli hónapok, amikor a közüzemi számlák is nagyobbak lesznek. A gazdasági helyzet tükrében előre borítékolható, hogy növekedni fog az adósok száma. Az elmaradások korábban is növekedtek, csak nem ilyen ütemben - vélik a szakemberek.

Néhány pénzintézet az adósságok visszafizetésének megkönnyítése érdekében átütemezte a lakosság szerződéseit, azonban nagyobb részük a kilencven napos határidő letelte után kényszervégrehajtáshoz folyamodik. Azonban a lefoglalt ingatlanokat nehezen adják el a bankok, ugyanis kevés a vevő, és sokszor olcsóbban kell eladják, mint maga a banki tartozás mértéke.

A nemzeti bank statisztikáiból az is kiderül, hogy október végén a megyébe lejben felvett hitelek összértéke 968,75 millió lej volt, amiből 555,25 milliót a vállalkozások, és 411,4 milliót vettek fel magánszemélyek. Ami a valutát illeti, ennek összértéke 1,62 milliárd lej, ebből 887,85 millió a cégeknél, 732 millió a magánszemélyeknél van. A megtakarítások értéke 303 millió lejre tehető.



Egyre több pénzzel tartozik a lakosság a bankoknak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: