2012-06-30 12:02:04• hírek • MTI

Pierre Cardin divattervező 90 éves

Kilencvenéves lesz július 2-án Pierre Cardin, a múlt század egyik legjelentősebb divattervezője és egyik legismertebb francia személyisége, aki elsőként adott el márkás, a szélesebb közönség számára is elérhető, tömeggyártásban készülő és hétköznapi viseletre alkalmas "pret-a-porter", azaz készruha-kollekciókat. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

A divatkreátor 1922-ben Pietro Cardini néven született a Velence melletti San Biagio di Callaltában. Gazdag borkereskedő apja építésznek szánta fiát, akit azonban csak a ruhakészítés érdekelt. Amikor a család Franciaországba költözött, beállt egy szabóhoz, kitanulta a szakmát és elkészítette első ruhakreációját.

1944-ben a párizsi Paquin divatháznál lett rajzoló, két évvel később részt vett A szépség és a szörnyeteg című Jean Cocteau-film jelmezeinek tervezésében. (Az azóta eltelt időben közel húsz film kosztümjét tervezte, különös kedvvel Jeanne Moreau francia színésznő ruháit.) Ezután Christian Diornál a kosztümök és kabátok felelőseként alkalmazták, az "új stílus" (new look) egyik létrehozójaként alkotta meg híres, hosszú fekete szoknyából és testhezálló santung selyem kosztümkabátból álló bárkosztümjét.

Cardin, aki 1950-ben önálló divatházat alapított, elsősorban férfiöltönyök készítőjeként, a férfidivat forradalmasítójaként szerzett hírnevet. Szakított az angol merevséggel, és az erősebb nem számára is tervezett kiegészítőket. 1959-ben - nem kis kockázatot vállalva - az exkluzív modellek mellett készruha divatot is kreált, és ő volt az első híres divattervező, akinek kis szériában készült női darabjait a Lafayette áruházban árulták. Cardin ruhakölteményeinek olcsóbb változatában a kézi varrást gépire cserélte, így azokat a soványabb pénztárcájúak is megengedhették maguknak. Kollégái egy ideig azzal vádolták, hogy eladta tehetségét - amikor azonban az üzlet beütött, mindenki követni kezdte példáját.

Cardin 1960-as férfi készruha-kollekciójának nevezetes darabja volt az ujjatlan szmoking. 1962-ben mutatta be a szakmát és a közönséget is elkápráztató futurisztikus kollekcióját (space age look), a merev, rövid tunikát, sisakot és védőszemüvegeket felhasználó darabok bemutatását kedvenc manökenjére, a japán Hirokóra bízta. Cardin híres volt avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal - három élesen elütő színű rombusz, vagy koncentrikus körök - díszített. 1966-ban találta ki az uniszex divatot, bár e ruhái inkább kísérleti jellegűek voltak, mint praktikusak. Később a miniről áttért a maxira, és kollekciójába integrálta a mértani formájú kiegészítőket (bizsuk, táskák).

Cardin ruháiból tartottak divatbemutatót Moszkvában, a Vörös téren is, ő vezette be Kínába és Japánba a klasszikus francia divatot.  Az elsők között gyártatott védjegyével ellátott készruhákat férfiak és nők számára, Magyarországon 1983-ban nyílt meg első butikja. Magyar vonatkozás, hogy egyenruhát tervezett a MALÉV személyzetének, és ő jegyezte a calgaryi téli és a szöuli nyári olimpiára utazó magyar sportolók ruháját.

A kiváló üzleti érzékkel is megáldott Cardin neve áruvédjegy lett. Tulajdonosa egy színházból, kiállító teremből és étteremből álló párizsi komplexumnak és a Maxim's étteremláncnak. Cardin márkanéven kapható egyebek között babakocsi, játék baba, toll, óra, szemüveg, parfüm, bútor, ásványvíz - és a korral haladva - mobiltok és táblagép.

Cardin idős kora ellenére tele van ötletekkel: megvásárolta Sade márki egykori kastélyát, ahol évente fesztivált rendez, irodalmi díjat alapított, idén tavasszal arról lehetett olvasni, hogy "fénypalotát" épít Velencében. A 244 méter magas, 69 emeletes toronyban a tervek szerint többek között egy divat- és dizájnoktató-központ, valamint egy hotel is helyet kap majd.
Carden ma már 800 körüli céget birtokol, s mintegy 200 ezer embert foglalkoztat.

Cardin 1985-ben elnyerte a Divat Oscar-díját, az UNESCO tiszteletbeli nagykövete, a francia Becsületrend kitüntetettje, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jószolgálati nagykövete. Ő az egyetlen divatdiktátor, aki tagja a Francia Művészeti Akadémiának, jóllehet legmagasabb iskolai végzettsége egy esti tanfolyamon szerzett könyvelői képesítés. A beiktatáson a hagyományos zöld helyett általa tervezett és saját műhelyében készített sötétkék frakkban jelent meg, az akadémiától aranykardot és stílszerűen aranygyűszűt kapott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: