2009-04-24 13:22:33• hírek • Szatmar.ro

Hetven év után az elitben

Péntektől hét évtized után ismét a legjobbak között játszik a magyar jégkorong-válogatott.

Pénteken veszi kezdetét a 73. férfi jégkorong A divíziós világbajnokság, melynek Svájc ad otthont, immár tizedik alkalommal. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy pontosan hetven év elteltével ismét a legjobbak között szerepel Magyarország, amely kilenc évvel ezelőtt még a harmadik vonalnak számító C divízióban szerepelt.

A magyar jégkorong modern meséje 2001-ben kezdődött, tavaly folytatódott és idén egy bennmaradással csúcsosodna ki. Mielőtt azonban erre rátérnénk, áldozzunk néhány szót az elődökre. A magyar jégkorong-válogatott (vagy ahogy akkor hívták, a koronghokki válogatott) első mérkőzését 1927-ben, Bécsben vívta meg. Első alkalommal 1931-ben, a franciaországi világbajnokságon vett részt, amelyről azonban majdnem lemaradt. Akkor még szabadtéri pályák voltak és az időjárás miatt a jég elkezdett olvadni, a magyar csapat pedig megindult haza felé. Az állomásról fordultak vissza. Magyarország eddig kilenc vb.-n vett részt és a legjobb eredménye egy ötödik hely 1937-ből.

És akkor 2001. Az 1939-es, svájci világbajnokság után, Magyarország a B és a C divízió között liftezett. Az évezred elején jutott fel a második vonalba, ahol megszilárdította a helyét. Tavaly Szapporóban aztán Észtország, Litvánia, Japán, Horvátország és Ukrajna ellen sikerült az, amiben egy évvel korábban Dánia megakadályozta a csapatot: feljutni az elitbe.

A csapat magva ugyanaz, mint egy évvel korábban, Japánban. Ugyanúgy Szuper Levente védéseiben és Palkovics Krisztián góljaiban bízhatunk, na meg a többiek hősiességében. Egy valaki azonban hiányzik, aki a csapat szíve és lelke volt egymagában: Ocskay Gábor sajnálatos módon március 24.-e óta már csak az égből szurkol korábbi csapattársainak...

A mese legnehezebb része azonban csak most következik, mivel a bennmaradás pokolian nehéznek ígérkezik. A négy darab négyes csoport első három helyezettje jut a két csoportos negyeddöntőbe, ahová magukkal viszik pontjaikat is (győzelemért három pont jár, a büntetőkkel győző csapat kettőt, az így veszítő egyet kap), míg az utolsó helyezettek egy további kvartettet alkotnak, melynek két sereghajtója visszaesik a B divízióba.

Pillantkép az USA egyik jégkorong meccséről

Magyarország a 2002-es világbajnok Szlovákia ellen kezd pénteken, melynek keretében hét korábbi aranyérmes is található. Két nappal később, április 26.-án a 24-szeres világbajnok Kanada következik, amely tavaly az ezüstérmet szerezte meg. A kanadaiaknál, mint amúgy az összes nagy csapatnál, a legnagyobb gond, hogy egy sor sztárjuk nem lehet ott a keretben, mert klubjaikkal részt vesznek az NHL rájátszásában. De a juharlevelesek erejét mutatja, hogy ott van a csapatban az a Dany Heatly, aki tavaly gól-és pontkirály volt, valamint őt választották a torna legjobbjának. Végezetül pedig április 28.-án Fehéroroszország lesz az ellenfél, amely elsősorban a Dinamo Minszkre támaszkodik, de akad játékosa az NHL-ből is.

Több játékosukat kénytelen mellőzni a másik három tavalyi elődöntős, a címvédő Oroszország, a harmadik Finnország és a negyedik Svédország (Ovecskin, Zetterberg, Peltonen, hogy a legnagyobbakat említsük) ám Kanada mellett mégis ők alkotják az esélyesek sorát. Beleszólhat a vetélkedésbe az Egyesült Államok, Csehország vagy a már szintén említett Szlovákia, míg a házigazda a titkos esélyes, ám senki nem lepődne meg, ha megismétlődne a tavalyi döntő.

Magyarország programja:

április 24: Magyarország-Szlovákia
április 26: Magyarország-Kanada
április 28: Magyarország-Fehéroroszország

Bennmaradásért döntő csoportküzdelmek május 1., 3. és 4.-én kerülnek megrendezésre.Finn-orosz hokimeccs

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: