2009-09-11 12:49:42• hírek • Szatmár.ro

Hétvégi templombúcsúk

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hat pontján is búcsúmisét tartanak a hétvégén.

Vasárnap 12 órától indul a körmenet a templomtól a rónaszéki kápolnához, ahol 13 órától szentmisét tartanak Czumbil Vilmos diakónus szónoklatával, majd másnap, 10 órakor hozzák vissza a keresztet a templomba.

A felsőbányai Kálvária kápolna búcsúmiséjét szintén vasárnap tartják, 11:30-tól keresztúttal, 12 órától pedig szentmisével, amit Ft. Harsányi László celebrál majd. Mezőteremen az ünnep napján, hétfőn tarják a búcsút, amely egyben a templom felszentelésének 150. évfordulójának ünnepe is lesz. Tizenegy órától kezdődik a szentmise, amelyen Szilveszter testvér - ferences szerzetes - lesz az ünnepi szónok.

Szintén 14-én hétfőn tartják a Sárközújlaki templom búcsúját. A 11 órától kezdődő szentmisét Nm. Ft. Schönberger Jenő celebrálja, az ünnepi szónok pedig Ft. Kóré Mihály, sárközújlaki születésű, a Kaposvári Egyházmegye papja lesz. Az alsóhomoródi templom titulusa is a Szent Kereszt Felmagasztalása. A búcsúmiséjére 12:30-tól kerül sor, Ft. Hársfalvi Ottó celebrálásával.

Bár a pálfalvai templom titulusa Kisboldogasszony, búcsúünnepét szeptember 13-án tartják 13 órától, Ft. Vik János szónoklatával.

Az ünnep keletkezésével kapcsolatban Assemani, a Vatikáni Könyvtár könyvtárosa, a neves orientalista azt tételezi fel, hogy az Úr Keresztjét Szent Ilona császárnő találta meg 326. május 3-án. Nólai Szent Paulinus püspök († 431) tanúsága szerint Szent Ilona nemcsak a keresztényektől, de a zsidóktól is összegyűjtött minden adatot arról a helyről, ahol földbe ásták a keresztet.

A Golgota dombján kereste, és leromboltatta Afrodité pogány templomát, amelyet Jézus sírja felé emelt egykor Hadriánusz római császár. Három keresztet találtak meg. Hogy melyik volt Krisztus Keresztje, abból tudták meg, hogy egy félholtan fekvő súlyos beteg asszony meggyógyult annak érintésétől. A Keresztet Makáriosz püspök a magasba emelte, a jelenlevő nép pedig sokszoros "Uram, irgalmazz!"-t énekelve borult le előtte.

Hogy mégis szeptemberben ünnepeljük a Kereszt felmagasztaltatásának ünnepét, arról azt mondja Vetelev orosz professzor, hogy összefüggésben van a Szent Feltámadás templomának felszentelésével. Konstantin császár ugyanis 335. szeptember 13-án nagy ünnepélyességgel szenteltette fel az Úr sírja fölé épített templomot. A szentelésre összegyűlt zarándokok és főpapok azt kérték, hogy a feltalálás és felmagasztalás ünnepét ezután a következő napon, szeptember 14-én ünnepeljék meg. Ez nagy tetszést váltott ki, és a májusi feltalálás dátumát lassanként elfelejtették.


A Szent Kereszt Felmagasztalását ünnepli a hétvégén a katolikus egyház.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: