2009-09-08 10:59:16• hírek • Szatmár.ro

A hétvégén rendezik a néptánctalálkozót

Idén immár 19. alkalommal szervezik meg a Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozót, szeptember 13-án, Bogdánd községben. A rendezvény a Sipos László emléktábla megkoszorúzásával veszi kezdetét 11 órakor. A jeles eseményre Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is ellátogat.

Az idei fesztivál Sipos László emléktáblájának a megkoszorúzásával indul, az elhunyt alapító nevét viselő Sipos László Tájházban. Itt beszédet mond többek között Kónya László, Szatmár Megye főtanfelügyelő-helyettese és Mészáros István magyar irodalom szakos tanár, aki Sipos László munkásságát méltatja.

A volt iskolaigazgató a néptánctalálkozó szervezése mellett évtizedeken át a messze földön híres Rozsmalint néptáncegyüttest vezette. Annak műsorai bemutatták a falu és szűkebb szülőföld, a Tövishát népköltészetét, dalait, táncait, színes népviseletét. A fesztiválokon aratott sikereik és szakmai kapcsolataik révén Bogdándon megszervezték a kisebbségi, nemzetiségi közösségek néptánctalálkozóját. Sípos László pedagógiai, művelődési tevékenysége mellett folyamatosan végzett néprajzi és honismereti kutatásokat, gyűjtéseket is. Számtalan kiadványban bemutatta és népszerűsítette szülőföldjének népi kultúráját, annak egyedi sajátosságait, a megörökítésre és továbbadásra érdemes elemeit. Az EMKE Bányai János-díjjal is jutalmazta. Halálának 10 éves évfordulójára emlékezünk jövő vasárnap.


A Bogdándi Néptánctalálkozóra a környék minden táncegyüttese ellátogat
A Bogdándi Néptánctalálkozóra a környék minden táncegyüttese ellátogat


Az immár 19 éve minden ősszel megrendezésre kerülő Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozó színvonalát a számos meghívott és a faluban mai napig létező hagyományőrző Rozsmalint táncegyüttes biztosítja - mondta Mészáros Lőrinc, szervező, a Bogdándi Általános iskola igazgatója. Továbbá hozzátette, külön örömmel tölti el, hogy Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is elfogadta a meghívását, aki nemcsak nézőként vesz részt a néptánctalálkozón, hanem színpadi felszólalásában is köszönti a tövisháti magyarságot. Emellett az RMDSZ Szatmár megyei vezetői is jelen lesznek, így Csehi Árpád megyei tanácselnök, Güntner Tibor szenátor, Erdei D. István és Varga Attila parlamenti képviselők, valamint Muzsnay Árpád megyei tanácsos és George Vulturescu, a Szatmár megyei művelődési felügyelőség főfelügyelője.

A rendezvény következő momentumaként színpadra lépnek a különböző népzenei és néptánccsoportok. Így például a gyergyószentmiklósiak, akik egyébként először táncolnak a bogdándi színpadon, aztán a Felfalui Bíborka nevű csapat, Kolozs megyéből a Várfalva csoport jön. Itt lesznek az ilosvaiak, a koltóiak, a Szilágycsehi Berekenye, a nemrég alakult Sámsomi néptánccsoport, de fellép a NDF tasnádi néptánccsoportja, valamint az Egri Csodaszarvas is. Természetesen az alkalommal sem maradhatnak el a Bogdándi Nagy- és Kis Rozsmalint helyi néptánccsoportok előadásai. A román együttesek közül itt lesznek a kányaháziak és a Cununiţa tánccsoport is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: