2007-12-28 12:05:55• hírek • Szatmar.ro

Sikertelen volt idén a disznóvágás szabványosítása

disznovagasJövőre kötelező lesz, hogy a sertéseket előbb lövéssel elaltassák és csak aztán leszúrják. 
A disznóölés betiltása valóságos traumát okozott az idén Románia-szerte. Az unióban eltöltött első esztendő után ugyanis – nyilván, brüsszeli nyomásra – a kormányzat erőltetni szerette volna az EU-norma betartását. Azt tehát, hogy a sertéseket előbb lövéssel elaltassák, s elkábított állapotukban küldjék át őket a másvilágra.
 
A hagyományos disznóölés betiltása azonban a családok, de főképpen a falusi lakosság számára olyan, mintha mondjuk Japánban felfüggesztenék a vonatok közlekedését az ünnepi időszakban.

A hasonlat nem véletlen. A hazai vasúti társaság ugyanis karácsony első napjától január harmadikáig felfüggesztette két intercity, két expressz és négy személyvonat közlekedését. Az indoklás: kevés az utas, és a szerelvének üzemeltetése nem gazdaságos.

Egyszóval, Romániában a vonatok közlekedésének felfüggesztése sem akkora gond, mint az euródisznóölés erőltetése. Nem is mentek ez utóbbival semmire. A disznókat ugyanúgy szúrták le, mint eddig, az ünnep előtti napok hajnalán az ország településeinek jelentős részének lakosait szívszorító sertésordítás ébresztette, s ezt mindenki rendjén valónak is találta.

Már elkészült a kolbász és a hurka, már az ünnepi falatokat is elfogyasztották az emberek, amikor a disznók lelövésével megbízott országos állategészségügyi igazgatóság közölte: végre megkapták azokat a felszereléseket, amelyek segítségével az állatokkal uniós módra lehet végezni. Igaz, most már egyelőre nemigen lesz disznóölés, de sebaj, jövőre már szabályszerűen lövik őket.

A karácsony előtti hagyományos disznóvágási tiltás okozta hisztéria közepette egyébként az a gondolat is felvetődött, hogy Bukarest kérje Brüsszeltől a disznóölés román hagyományként történő elismerését.

Brüsszel azonban (egyelőre) hajlíthatatlan, így a disznóknak jövőre a gyilkos lövéssel kell majd szembenézniük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: