2011-02-01 12:11:32• hírek • MTI

Hétszáz dolgozóját elbocsátja a Bechtel

Mintegy hétszáz dolgozóját elbocsátja az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai vállalat.

A Bechtel a Kolozs  és Bihar megyei munkaerő-elosztó ügynökséghez elküldött iratai szerint 563 dolgozót küld el Kolozs megyében, és 119-et Bihar megyében. Az amerikai vállalat ebben a két erdélyi megyében működtet építőtelepet.

Grigore Pop szakszervezeti vezető szerint a munkások hétfőn kapták kézhez az elbocsátásukra vonatkozó figyelmeztető levelet, amely 20 napig érvényes, ezt követően a vállalat elküldheti őket.

A szakszervezeti vezető bejelentette, hogy beperelik a vállalatot, ugyanis olyan személyek is felkerültek az elbocsátandók listájára, akik egyedüli családfenntartók, vagy szakszervezeti vezetők. Pop szerint ez törvénybe ütközik.

Az amerikaiak viszont azt állítják, hogy a román állam nem fizette ki a vállalattal szemben tavaly felhalmozott adósságát, és ezért bocsátják el az alkalmazottakat.

A szakszervezeti vezető Anca Boagiu román közlekedési minisztertől kért találkozót annak tisztázása érdekében, hogy a kabinetnek milyen tervei vannak az idén az észak-erdélyi autópályával.

A kizárólag állami költségvetésből finanszírozott út építésének ugyanis a legfőbb akadálya a pénzhiány. A román kormánynak nincs pénze arra, hogy a 415 kilométer hosszúra tervezett, Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó autópálya építését megfelelő ütemben finanszírozza. A 2004-ben elkezdett autópályából eddig 50 kilométer készült el a Kolozs megyei Aranyosgyéres és Gyalu  közötti szakaszon.

Emil Boc román miniszterelnök tavaly decemberben úgy nyilatkozott, hogy 2011-ben folytatódik az autópálya építése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: