2018-06-26 06:51:06• hírek • Szatmár.ro

Heti programajánló július 1-ig

Nézz bele programajánlónkba - bízunk benne, hogy te is találsz benne neked való programot!

 

Mozi


Kszi, Simon /Love, Simon/ - Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító. 


Ocean's 8 - Az évszázad átverése /Ocean's 8/ - Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala – amelyen történetesen egy hűtlen expasija (Richard Armitage) is részt vesz. De egy ilyen nagy buli végrehajtásához szüksége van a tökéletes csapatra, így aztán nekiáll, hogy összeszedje a legjobbakat. Jön a bűn legvonzóbb válogatottja: Lou, Rose, Daphne, Kluger, Nine Ball, Tammy, Amita és Constance. Vagyis Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson és Awkwafina. 

 

 


Kulturális program

 


Kerámia konferencia, kiállítás és vásár várja az érdeklődőket a Lépésházban
 

 

“A vámfalusi kerámia, a kerámiakészítés művészete a végnapjait éli. Ott, ahol az 1900-as években több mint 50 fazekas élt és munkálkodott, mára csupán egyetlen hagyományőrző család tevékenykedik, és viszi ezzel tovább a helyi kerámia örökséget, az örökölt tudást, a mintakincset. Istvánfi Gézáról és feleségéről, Emmáról van szó” – olvasható a Borókagyökér Egyesület eseményének Facebook oldalán.


Egy kisebbfajta fesztivált álmodtak meg a szervezők, ahol a központban szokás szerint a hagyományok felelevenítése, megtartása és éltetése áll. A rendezvény azért is valósul meg, hogy felhívják a figyelmet a vámfalusi fazekasság értékeire, a portéka megbecsülésére.


Az esemény egy konferenciával egybekötött versenyt és vásárt is magába foglal. A gyűlést Dr. Mara Lobonț Pușcaș, a Szatmári Megyei Múzeum néprajz osztályának vezetője nyítja meg, majd gyakorlati előadásokkal és versennyel folytatódik a program.


Szakmai zsűri előtt kell majd bizonyítania minden versenyzőnek: egy otthonról hozott, saját készítésű, vámfalusi csöcsöskorsót, illetve egy szabadon választott, vámfalusi ornamentikával ellátott hagyományos tárgyat kell majd bemutatniuk a helyszínen, ráadásul reprodukálniuk kell majd a zsűri előtt egy vázát a Szatmárnémeti Megyei Múzeum gyűjteményéből.


Izgalmas főzőverseny is szerepel a teljesítendő feladatok listáján: a vállalkozó kedvű mesterembereknek saját receptet kell elkészíteniük úgy, hogy saját portékájukban főznek.


A zsűri elnöke Dr. Mara Lobonț Pușcaș, számos fazekas megmérettetés bírája lesz. A fő ételbíráló az Erdélyi Szabadtűzi Lovagrend Szatmári Kapitányságának kapitánya, Veress Ádám.


A program szerves részét képezi egy kiállítás és egyben vásár is, melyet szabadtűzi főzőversennyel, élő népzenei- és néptánc előadással, valamint gyermekprogramokkal színesítenek.


Június 27-től, szerdától tehát július 1-ig, vasárnapig érdekesebbnél érdekesebb programok várják az érdeklődőket a Lépésházba, a Borókagyökér Egyesület háza tájára. További információ az alábbi linkre kattintva érhető el. 


Az eseményt támogatja a Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: