2013-11-13 17:27:01• hírek • Szatmár.ro

Kerámiák régen és ma

Ingyenesen látogatható a Szatmár Megyei Múzeumban a fazekasok munkáját, termékeiket bemutató kiállítás.

Szerdán 14 órakor került sor a Kerámiák régen és ma címet viselő kiállítás megnyitójára a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermében. A tervek szerint december végéig nyitva tartó, ingyenesen látogatható kiállítás célja a fazekas-mesterség népszerűsítése, a mesterek munkáinak bemutatása. A tárlat anyagában láthatók a Megyei Múzeum tulajdonában levő kerámiák, de ugyanúgy jelen vannak ma is alkotó mesterek vázái, edényei.

Láthatók itt az aranyosmeggyesi Gheorghe Rusu kerámiái és a vámfalui Istvánfy Géza alkotásai, aki a vámfalui fazekas-mesterek ma már egyetlen aktív képviselője. Ki vannak állítva a mesterséget nem olyan rég elsajátító Varga Bobi alkotásai is - ő egyébként a szatmári Freres alapítvány által támogatott hátrányos helyzetű fiatal.

A kiállítás ünnepi megnyitóját követően Istvánfy Géza és Varga Bobi be is mutatták, hogyan készül el egy-egy kerámia-tárgy.

Istvánfy a Szatmár.ro kérdésére elmondta: ez egy olyan szakma, amit szeretni kell és gyakorolni. Tehetségből nagyon sok nem kell hozzá, a gyakorlással együtt jön a tehetség is. Dolgozni kell, és a kemencéből kivett kiégetett kerámia-tárgyak látványa mindig erőt és kedvet ad ahhoz, hogy újra fazekaskorong mögé üljön az ember.

Emlékei szerint volt olyan időszak, amikor Vámfaluban 32 család is foglalkozott fazekassággal, 1968-tól a rendszerváltásig egy kerámia-gyár is működött a településen. Mára azonban már csak ő és családja foglalkoznak fazekassággal, munka pedig akad bőven: különösen idén volt sok megrendelése.

A fazekasság után érdeklődők a kiállítás keretében akár meg is nézhetik hogyan készülnek a kerámia-tárgyak, csak jelezniük kell előzetesen érdeklődésüket a Freres Alapítványnál a 0261-730006-os számon.



Bemutatót is tartottak fazekas-mesterségből

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: