2013-07-01 18:21:46• hírek • Kocsis Zoltán

Hétfőtől többet fizetünk, ha büntet a rendőr

Az országos és a helyi sajtó hétfő reggel világgá kürtölte, hogy a kormány döntése értelmében július elsejétől 750 lejről 800 lejre emelkedett a minimálbér. Még ha ez a hír nem is váltott ki eufóriát az emberek körében, mindenképpen egy pozitív hírről van szó. Azt viszont sajnos sokan elfelejtették hozzátenni, hogy ezzel a közlekedési bírságok összege is nő.

A 2002/195-as sürgősségi kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy az egységnyi közlekedési bírságpont értéke megegyezik a minimálbér 10%-ával. Azaz a kormány mostani döntése alapján egy büntetőpont 75 lej helyett immár 80 lejes büntetést von maga után. Amit az egyik kezével ad, azt a másikkal gyorsan megpróbálja visszavenni tehát az állam.

A mostani változtatások következtében tehát a fizikai személyek legkevesebb 160 és legtöbb 1600 lej bírságot kaphatnak, míg a jogi személyek 1680 és 8000 lej közöttit. Ha például valaki telefonál vezetés közben vagy nem csatolta be az övét, az két büntetőpontra és 160 lej bírságra számíthat.

Szabálytalan parkolásért viszont már 3 pont és 240 lej jár, míg a legszigorúbb büntetések közé tartozik a megengedett legmagasabb sebesség több, mint 50 km/h-val való átlépése. Ezért a vétkes 1600 lej bírságot fizet - és még a jogosítványát is felfüggesztik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: