2013-10-30 15:17:49• hírek • Kocsis Zoltán

Hétfőtől juthatnak hozzá a rászorulók az uniós élelmiszerhez

November 4-től, hétfőtől juthatnak hozzá a szatmárnémeti jogosultak az Európai Unió által finanszírozott élelmiszer-támogatáshoz. Csak a megyeközpontban meghaladja a hatezret az érintettek száma, akik 2014 március 31-ig juthatnak hozzá a 32,6 kilogrammnyi élelmiszerhez, jelentette be szerdán Adrian Balaj, a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának (SPAS) osztályvezetője.

Csak Szatmárnémetiben 6929 személy jogosult az élelmiszer-támogatás megszerzésére: közülük 579-en munkanélküliek, 2634-en 400 lej alatti jövedelemmel rendelkező kisnyugdíjasok, 51-en az előző rendszer politikai vagy etnikai üldözöttjei, illetve háborús veteránok, míg 72-en szociális segélyből élők. Érdekesség, hogy a program 2008-as beindításakor mindössze két terméket kapott az alig 625 kedvezményezett. Az élelmiszerfélék és a jogosultak száma aztán folyamatosan nőtt. Utóbbi száma 2009-ben volt a legmagasabb, szám szerint 9056, míg tavaly 6741-en juthattak a támogatáshoz.

Ami az élelmiszerféléket illeti, idén kilenc terméket kapnak az erre jogosultak: 15 kg fehér lisztet, 8 kg kukoricadarát, 0,5 kg tésztafélét, öt liter olajat, 0,8 kg paradicsomkonzervet, 0,4 kg zakuszkát, 0,9 kg (3 darab) sertéshús-konzervet és 2 kg cukrot. Eredetileg szerepelt a listán 0,25 kg méz is, ám azt a megyei tanács visszaküldte Bukarestbe, mert nem találta megfelelő minőségűnek. Egyelőre Balaj sem tudott biztosat mondani arról, a későbbiekben adnak-e mézet vagy sem.

Akárcsak az elmúlt két esztendőben, az élelmiszerhez idén is a Szatmárzsadányi (Closca) útról megközelíthető Jiului utca 64. szám alatt juthatnak hozzá a jogosultak. Hétfőtől csütörtökig 08.30-14.00, pénteken pedig 08.30-13.00 órák között vehetik át a csomagot mindazok, aki személyigazolvánnyal és a megfelelő dokumentummal igazolni tudják, hogy jogosultak a támogatás átvételére. A zsúfoltság és a nagy tömeg elkerülése miatt minden nap csak 200 személynek adják át az átlátszó műanyagzsákba pakolt csomagot. Az előző évek tapasztalataiból tanulva idén minden élelmiszert egyszerre adnak át - ezért nem is kezdtek hozzá a kiosztáshoz, amíg meg nem érkezett valamennyi termék.

„Ha minden nap kiosztjuk a kétszáz csomagot, akkor 34 munkanap alatt végzünk, holott a törvény március 31-ét tünteti fel határidőként. Ne aggódjon tehát senki: nem kell rögtön az első napokban megrohamozni a raktárat, nem fogynak el a termékek, jut mindenkinek", mondta Balaj.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: