2012-05-10 13:11:36• hírek • Szatmár.ro

Hétfőtől indul a tényleges szelektív hulladékgyűjtés

„Tisztában vagyok azzal, hogy eleinte nem kis kellemetlenséget okoz majd a lakosoknak, hogy az eddigi egy helyett ezentúl két vödörbe gyűjtsék otthon a háztartási hulladékot. Ám egy újfajta szemléletmódra van szükség a környezetvédelmi kérdéseket illetően", mondta Ilyés Gyula polgármester azon a szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette: május 7-től, azaz hétfőtől ténylegesen beindul a szelektív hulladékgyűjtés Szatmárnémetiben.

A Florisal már a tavalyi év végén 210 gyűjtőpontban 913 konténert helyezett ki - időközben piromán vandálok 42 darabot porrá égettek, ezeket pótolni kellett. Idén tavasszal átalakította szemetes autóit, hogy azok kompatibilisek legyenek az új konténerekkel, miközben Szamosdobon elindult az előszelektáló berendezés. „Uniós követelmény, hogy az önkormányzatok évente 15%-kal igyekezzenek csökkenti a tárolásra szoruló háztartási hulladék mennyiségét. Ezt csak a szemét feldolgozásával, újraértékesítésével lehet elérni. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele a szelektív gyűjtés", hangsúlyozta a polgármester.

Szatmárnémetiben hétfőtől a duális szemétgyűjtés veszi kezdetét. Ez azt jelenti, hogy külön kell kezelni (gyűjteni, elszállítani, elhelyezni) a száraz és a nedves hulladékot. Nedves háztartási hulladéknak számít minden, ami biológiailag lebomlik (ételmaradék, gyümölcs-zöldség, stb), száraznak pedig minden más, amit újra lehet hasznosítani: papír, üveg, fém, műanyag.

Ilyés az új konténereket veszi szemügyre

A lakónegyedekben az odahaza külön gyűjtött szemetet az Umed illetve Uscat, azaz nedves és száraz feliratú konténerekbe kell dobni. A magánházakban kicsit összetettebb a helyzet. Az eddigi kukákba kell dobni a nedves hulladékot, ezt hetente elszállítja majd a közterület-fenntartó vállalat. A száraz hulladék gyűjtését a Florisaltól kapott zsákokba kell majd szedni, ezt kéthetente szállítják majd el.

A zsákokat ingyen adja majd a közterület-fenntartó vállalat -50 ezer darabot máris megrendeltek. Ezekért mindenkinek el kell mennie a Florisal két pénztárához (a Károlyi úton és a George Cosbuc utcán), ahol akár negyed évre előre is hozzá lehet jutni a zsákokhoz. Ezeket mindenképpen ki kell váltani, az egyéb zsákokba kihelyezett szemetet ugyanis csak felárért szállítja el a vállalat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: