2010-06-18 13:07:37• hírek • Szatmar.ro

Hétfőtől átveszi a megye a kórházakat

Sajtótájékoztatón ismertette a kórházak decentralizálásának végbemenését Csehi Árpád Szabolcs, a megyei tanács elnöke. A sajtótájékoztatón a Szatmár Megyei Kórház, a TBC kórház, valamint az Egészségügyi Igazgatóság is képviseltette magát.

Megyénk kórházai május végéig összesen 8,4 millió tartozást halmoztak fel, ebből 3,5 millió lejt tesz ki a sürgősebb kifizetést igénylő, határidőn túli tartozás, tudtuk meg a megyevezetőtől. Az állam 2,8 millió lej kifizetését vállalta magára, ami a március 31-ei határidőn túli tartozást jelenti. Így fennmarad mintegy 6 millió lejes tartozás, amelynek kifizetésere már az új rendszer adta lehetőségekkel kell élni. Az intézményeknek saját költségvetésük van, ebből, illetve pályázatokból kell majd helyreállítani a kórházak helyzetét olyan formában, hogy jobb ellátást, illetve színvonalasabb körülményeket tudjanak biztosítani a betegek számára.

Az egyszerűbb javításoktól, mint például egy csepegő csap, a nagyobb beruházásokig, amelyek a sürgősségi részleget, vagy a járványügyi kórház felújítását, illetve az orvosi eszközök beszerzését, valamint az épületek modernizálását érintik, mindegyikre megoldást kell találni, és kieszközölni ezekre a szükséges összeget, mondta Csehi.

Három projektet is benyújtottak a magyar-román határon átívelő pályázatokra, amelyeknek összértéke 3 millió euró és ennek 90%-a orvosi műszerekre és berendezésekre fordítandó. Az említett pályázatokkal a Szatmár Megyei Kórház két orvosa, Vass Zoltán és Barcza Dániel foglalkozik. A kétlépcsős pályázat az első lépcsőn már átjutott, július 6-áig kell letenni a végleges dokumentációt. Ennek érdekében június 28-án a megyei tanács megszavazza az önköltséghez szükséges összeget, tudtuk meg a megyei tanács elnökétől.

A hétfői rendkívüli megyei tanácsülésen Cseke Attila egészségügyi miniszter is részt vesz, aminek témája az említett decentralizáció lesz. Az ülés után sor kerül a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatósággal történő szerződés aláírására, amelynek tárgya a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a TBC Kórház, a nagykárolyi, a tasnádi illetve az avasfelsőfalui városi kórházak Szatmár megye általi átvétele.


A szatmárnémeti kórházak is képviseltették magukat a sajtótájékoztatón
A szatmárnémeti kórházak is képviseltették magukat a sajtótájékoztatón


Nagy deficittel veszi át a megye az említett intézményeket, azonban szakszerű menedzsmenttel elérhető, hogy 1-2 éven belül helyreálljon ezek helyzete. Nagykároly és Tasnád esetében szóba került az ottani kórházak önkormányzat általi átvétele, Avasfelsőfalu esetében azonban bonyolultabb a helyzet, mivel az említett város kórháza jelenleg egy megnyert pályázat hozadékát élvezi, a változtatásokkal azonban elvesztheti ezeket.

Arra a kérdésre, hogy próbáltak-e már nyomást gyakorolni a jövendőbeli döntéshozókra a kórházak vezetőinek cseréjére vonatkozóan, Csehi Árpád Szabolcs elmondta, a változások természetes velejárója, hogy ilyenkor többen szeretnének vezető funkciókba kerülni, azonban nem megengedhető, hogy szakértelem hiányában olyan pozíciókba helyezzenek személyeket, ami az emberi élet megmentését is befolyásolhatja.

Nagy változtatásokra lesz szükség, hogy helyreálljon az intézmények menedzsmentje, így figyelemmel fogjuk kísérni az orvosságkészletnek a beszerzésétől az épületek felújításáig az ügyintézéseket. Megdöbbentő, hogy megyénk kórházaiban a költségek kevesebb, mint 10%-át költik csak gyógyszerekre, így nem egy esetben küldik az orvosok a betegeket a sarki gyógyszertárba az orvosságok beszerzésére, mondta Csehi.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: