2013-07-01 02:56:40• hírek • Lendvai Béla/MTI

Hétfőtől Horvátország az EU 28. tagállama

Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország hétfőn az Európai Unió 28. tagállamává vált. Zágrábban mintegy 170 külföldi vezető politikus részvételével -  példátlan biztonsági intézkedések közepette - zajlottak vasárnap éjszaka a csatlakozás ünnepi rendezvényei.

A horvát fővárosban, a Jelacic téren tartott központi csatlakozási ünnepségek keretében, sokezres közönség és mintegy 170 vezető politikus - köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök - jelenlétében, nem sokkal éjfél előtt szólalt fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott: a horvátok visszatértek jogos helyükre, Európa szívébe. Elismerését fejezte ki azért, hogy Horvátország hatalmas változáson ment át az utóbbi évtizedekben, demokratikus országgá vált, amely tiszteletben tartja az alapvető jogokat.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkán országai számára a horvát csatlakozás mérföldkő a közös jövőbe vezető úton, amelynek célja: együtt élni békében és jólétben. "A régió éllovasaként Horvátországnak, már mint EU-tagnak, életbevágóan fontos szerepe van" - fogalmazott az ET elnöke.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke úgy fogalmazott, hogy Horvátország "az európai szellem úttörője", a demokráciára, a jogra és a megbékélésre alapozva építette fel intézményeit, gazdasági reformot hajtott végre, és megmutatta, hogy határozott és kemény munkával elérhető az európai uniós tagság.

Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök arról beszélt: több generáció álma vált valóra az unióhoz való csatlakozással, amely egyben alapja az utánunk következő nemzedék "biztonságos, demokratikus és európai jövőjének". Hozzátette ugyanakkor: a horvátok mindig is európaiak voltak, ez kulcsfontosságú része a nemzeti identitásnak, az általuk vallott értékeknek, amelyek legfontosabbika a béke.

Zoran Milanovic miniszterelnök kijelentette: tudni kell, hogy a horvátok "racionális emberek, akik reálisan látják magukat, országukat és szerepüket az Európai Unióban és a világban".

Kifejtette, hogy a horvátok identitása sok, néha ellentmondó elemből áll. Egyrészről a közép-európai és főleg a nyugati civilizáció befolyásolja, másrészről a Balkán keleti hatásai alakítják, de mindez együtt tovább gazdagítja Európa "varázslatosan változatos identitását" - szögezte le a horvát kormányfő.

A példátlan biztonsági intézkedések keretében a horvát főváros forgalmas főútjain és belvárosában már vasárnap délelőtt korlátozták a járműforgalmat, kora délután hermetikusan körülzárták a központi ünnepségek két helyszínét is, a Szent Márk és a Jelacic teret. Ez utóbbi helyszínre - ahol a villamosforgalmat is leállították - csak az esti órákban kezdték visszaengedni a kitartóan vagy kevésbé türelmesen várakozó érdeklődőket, kizárólag szigorú fémdetektoros vizsgálat után.

Az Európai Unió vezető tisztségviselőin kívül szinte valamennyi európai uniós tagállam elnöki vagy miniszterelnöki szinten képviseltette magát, egyedül Angela Merkel német kancellár mondta le más irányú elfoglaltsága miatt a részvételét néhány nappal a rendezvény előtt.

A hajnalig tartó ünnepi programot közel 700 ezer eurós költségvetésből állították színpadra, és csaknem 700 szereplő váltotta egymást, bemutatva a horvát kultúra és a tudomány értékeit és nagyjait.

A nagyszabású zágrábi eseményekről több mint 700 újságíró, fotóriporter és operatőr tudósított a világ számos sajtóorgánumának, Brazíliától Kínán és Japánon át egészen Togóig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: