2009-06-29 13:47:19• hírek • Ferenczi Noémi

Hétfőn volt a magyar írásbeli

A magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött az idei érettségi második hete.

A diákoknak már reggel el kellett foglalniuk a helyüket a vizsgatermekben. Ezúttal is felhívták az érettségizők figyelmét arra, hogy aki személyi igazolványon és írószeren kívül más eszközt is bevisz a terembe kizárhatják a vizsgáról, így pótérettségiznie kell. Az előző írásbelin, egy diákot ki is zártak az érettségiről mivel magával vitte mobiltelefonját.

A hétfői dolgozatíráson 648 diák jelent meg, 598-an magyarból, 50-en pedig németből írtak felmérőt.

A diákoknak most is három óra állt a rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Az első tétel versértelmezés volt a megadott szempontok szerint. József Attila Ringató című két versszakos, szerelmes versének elemzése nem okozhatott gondot a diákoknak - mondta el a Szatmár.ro-nak Gál Gyöngyi, magyar szakos tanfelügyelő.

A második, kommunikációs tétel, Asztalos István egyik művéből kiragadott idézet volt. Ezen típusú tétel lényege, hogy felmérje a diákok tájékozódási készségét a különböző szövegtípusokban.

A harmadik tétel szövegalkotás volt, melyet valószerűség és fikció a szentimentalista énregényben témakörben kellett megírniuk az érettségizőknek. „Ennél a tételnél Kármán József Fanni hagyományai című regényéről kellett írniuk a diákoknak. Ezt a regényt általában elolvassák a diákok, így ezen tétel kidolgozása sem okozhatott gondot a a diákoknak. Összességében közepesen nehezek volta a magyar tételek"- magyarázta a szaktanfelügyelő.

Kedden a szaknak megfelelő tantárgyból vizsgáznak a diákok, vagyis matematikából, történelemből vagy földrajzból.

 


A diákok az iskola előtt beszélték meg, kinek, hogy sikerült a dolgozatírás
A diákok az iskola előtt beszélték meg, kinek, hogy sikerült a dolgozatírás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: