2019-07-08 09:43:27• hírek • Nagy Tímea

Hétfőn vette kezdetét Szatmárnémetiben a 27. Bolyai Nyári Akadémia

Ma Csíkszeredában, Szovátán és Szatmárnémetiben óvodapedagógusok, tanítók, valamint osztályvezető-pedagógusok továbbképzésével elindult az idei Bolyai Nyári Akadémia. 

Az Akadémia évről évre a pedagógusok módszertani, gyakorlati ismereteinek bővítését és azok hatékony alkalmazását kívánja segíteni. A 27. alkalommal megszervezett Bolyai Nyári Akadémia átfogó témaköre – Tudás tapasztalat által. A tapasztalati oktatás fejlesztése az iskolában – is az oktató-nevelő munka ez irányú szemléletét mélyíti, erősíti. Rövid oktatófilm bemutatásával tette hangsúlyosabbá a pedagógusszerepet, az oktatók felelősségét és lehetőségeit Ferencz S. Alpár szakmai alelnök a csíkszeredai szekció megnyitóján.

 

A nyolc helyszínen, több mint húsz szekcióban, három héten át zajló továbbképzés-sorozat idén sem jöhetett volna létre Magyarország kormányának támogatása nélkül – hangzott el Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök rövid köszöntőjében, szintén Csíkszeredában.

 

Szatmárnémetiben harmadjára gyűltek össze a térség magyar pedagógusai, összesen negyvenen vesznek részt az ötnapos programsorozaton. A Bolyai Nyári Akadémiának idén a BBTE Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozata ad otthont július 8–12. között.

 

Élményekből és új információkból nem lesz hiány. Erről a szervezők és az oktatók egyaránt gondoskodtak. A reggeltől késő délutánig tartó foglalkozások alkalmával nem csak az előadók, hanem a résztvevők is megmutathatják módszereiket. A szakmai szemináriumok mellett a kellemes beszélgetések, eszmecserék során egymás példáiból okulva egyaránt bővül az óvodapedagógusok és tanítók eszköztárháza. A tudásanyag átadásáról az esemény keretében Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi, a kihelyezett Pedagógia szak igazgatónője, Stark Gabriella egyetemi tanár, Dr. Szállassy Noémi egyetemi adjunktus, Baranyai Tibor tanár és Muhi Sándor művészettörténész gondoskodnak.

 

A megnyitón elsőként Baranyai Tibor főszervező köszöntötte a jelenlévőket és megköszönte, hogy ilyen szép számban adták le jelentkezésüket a 2019-es képzésre. Míg 1993-ban, az első BNYA javarészt a találkozás ritka öröméről szólt, hiszen az akkori módszerek kötöttsége és az eszközhiány határt szabott az innovációnak, a mostani alkalom az örömteli együttléten túl a gyakorlati tudásszerzést szorgalmazza – osztotta meg gondolatait a főszervező. A jókívánságok mellett néhány adminisztratív információt osztott meg a közönséggel. Kiemelte, hogy az egyhetes tanfolyam talán legérdekesebb foglalkozására pénteken, a Borókagyökér Egyesület főhadiszállásán, a Szejke Tanyán kerül sor Szejke Judit hagyományőrző kézműves vezetésével. Erre minden egyes jelentkezőt szeretettel várnak. 

 

Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős tanfelügyelő szívélyes köszöntőjében a megtapasztalás, az interaktív foglalkozás jelentőségét emelte ki, hiszen a mai, modern kor gyermekeit már a mesélés és a mutogatás nem igazán köti le. Ezen gondolatát Konfuciusz idézetével támasztotta alá: „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” Szerinte ez a gondolat teljes mértékben tükrözi a mai pedagógusok munkáját, ezért jön jól az ehhez hasonló képzés.

 

Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi örömét fejezte ki a nagyszámú jelentkezés miatt, és úgy vélekedett, hogy az összetartó közösség, a baráti atmoszféra hozzáadott értéket jelent a továbbképzéseken, ahogy ezen is. Hosszútávú kapcsolatokat alakulnak ki a résztvevők között – a részvétel a Bolyai Nyári Akadémián ezért is olyan jó érzés, feltöltődés. Az oktatók is hozzáteszik a részüket, de a jelenlévők sokat tanulnak egymástól is. Remélte, hogy a fizikai fáradtság mellett a vendégek lelkileg feltöltődnek, s ez lendületet ad a nyárhoz és a következő tanévhez egyaránt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: