2010-06-17 13:15:50• hírek • Szatmar.ro

Hétfőn veszi át a megye a kórházakat

A kórházak megfelelő működtetésére a legjobb módszer ezek decentralizációja. Jelen esetben az országban működő 435 kórház vezetőségét központosítottan, az egészségügyi miniszter nevezi ki.

Ez egy rosszul működő rendszer, tudtuk meg Rácz Évától, megyei tanácsostól, Cseke Attila miniszter tanácsadójától, hiszen ilyen nagyszámú intézménynek a központosított működtetése átláthatatlanná válik. Nehéz a kórházak igényeire kellő rálátással lenni és ezeket kielégíteni, így a megoldást a decentralizálás jelentheti. Az eddigi központi irányítás helyett ezentúl az önkormányzatoknak nagyobb beleszólásuk lesz az intézmények igazgatásába. Egy olyan öt tagú igazgatói tanács fogja megvitatni a kórház működését, amelynek három tagja az önkormányzatból jön.

Megyénk minden kórházépületét a megyei tanács tulajdonába helyeztek 2002-ben, így Szatmáron egyelőre Szatmár Megye Tanácsának lesz nagyobb beleszólása ezek sorsába. Cseke Attila miniszter szerint pozitívuma a decentralizációnak az is, hogy a vezetők ezentúl a közösség érdeke szerint az orvosi szolgáltatásokba is beavatkozhatnak. Az elképzelések szerint a 435 működő kórházból 373-at vonnak ki a központosított irányítás alól, a fennmaradó 62, köztük közérdekű intézetek és a fontos egyetemi központokban lévő oktatási tevékenységben is részt vevő megyei sürgősségi kórházak a minisztérium hatáskörében maradnak.


Hétfőtől a Megyei Tanácshoz tartoznak majd a megye kórházai
Hétfőtől a Megyei Tanácshoz tartoznak majd a megye kórházai


Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Csehi Árpás Szabolcs portálunknak elmondta, ő is a decentralizálás híve, hiszen ezáltal jobban irányíthatóvá válnak az intézmények. A jövőben pontosan tudni lehet majd, melyik kórháznak miben szenved hiányt és szakemberek segítségével stratégiát is felépíthetnek majd ezek pótlására, például pályázhatok által. Egyszóval jól irányítva több pénzzel és ezáltal jobb szolgáltatással is jár a decentralizálás.

Az említett intézmények átvételéről a hétfői rendkívüli tanácsülésen fognak dönteni a megye vezetői, amin az egészségügyi miniszter is részt vesz.

Nagykároly, valamint Tasnád polgármesterei szeretnék önkormányzatuk hatáskörében tudni a városaikban működő kórházakat, azonban a törvény előírásai alapján ezek a megye vezetését illetik, s ez dönthet a későbbiekben, hogy átadja-e a helyi önkormányzatoknak, vagy sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: