2014-05-23 10:03:56• hírek • MTI

Hétfőn szavaznak a bizalmatlansági indítványról

Felolvasták a parlament két házának csütörtöki együttes ülésén a márciusban ellenzékbe vonult Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványát, amelyet a szociáldemokrata Victor Ponta vezette bukaresti kormány ellen terjesztettek be. Az indítvány vitáját és a szavazást hétfőre tűzte ki a házbizottság.

A PNL megpróbálta úgy időzíteni régóta beharangozott bizalmatlansági indítványát, hogy megvitatására a vasárnapi európai parlamenti kampány célegyenesében kerüljön sor, de a kormányzati többség csak a választás utánra időzítette.

A Ponta-kabinet kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban így nem kell tartania attól, hogy megbuktatják. Az ellenzék a parlamenti vitától médiafigyelmet remélt, de ezt is eltérítette az, hogy a liberális pártból kilépett Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, volt kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy vissza akar térni a PNL-be, amelynek korábban elnöke volt.

Tariceanu ellenezte a szociálliberális (USL) koalíció felrúgását, amely a 2012-es parlamenti választásokon kétharmados parlamenti többséget szerzett. A politikus egy új liberális pártot próbált alapítani, amellyel Victor Ponta kormányfő folytathatta volna az USL-projektet. Bár pártbejegyzésre nem került sor, erőfeszítéseit a szociáldemokraták a szenátus elnöki posztjával jutalmazták, miután Crin Antonescu, a PNL elnöke lemondott házelnöki tisztségéről.

Ponta több ízben hangoztatta: reméli, hogy az európai parlamenti választás után újraalakul az USL. A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) koalícióra lépett szociáldemokraták nem szorulnak már rá a liberálisok parlamenti támogatására. Elemzők szerint Ponta az államfői tisztség megpályázására készül és azt próbálja a szociálliberális szövetség újraélesztésével megelőzni, hogy a magát jobboldali pártként meghatározó PNL a jobbközép pártokkal szövetkezzen ellene a novemberi elnökválasztáson.

Az "Állítsátok meg a korrupt, demagóg és hazug Ponta-3 kormányt" címmel megszövegezett kezdeményezés főleg amiatt bírálja a kormányt, hogy nem léptette életbe a választási kampányában ígért gazdaságserkentő intézkedéseket: nem csökkentette öt százalékkal a munkáltató által befizetendő tb-járulékot és nem tette adómentessé a cégek visszaforgatott nyereségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: